Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Στην αντεπίθεση έχει περάσει η κυβέρνηση προκειμένου να προλειάνει το έδαφος σε περίπτωση που τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία συνεδριάζουν και πάλι τη Δευτέρα στο Brussels group, καταλήξουν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας σε συμφωνία.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει κοινή γνώμη, κοινοβουλευτική ομάδα και εσωκομματική αντιπολίτευση αφενός ότι οι κόκκινες γραμμές σε εργασιακό και ασφαλιστικά παραμένουν αφετέρου ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, έστω και σε βάθος τετραετίας, θα εφαρμοστεί και δεν έχει εγκαταλειφθεί υπό την ασφυκτική πίεση εταίρων και δανειστών.
Γι’ αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εμπνευστής και συντάκτης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Δραγασάκης, ανέλαβε την Πέμπτη το δύσκολο εγχείρημα της ενημέρωσης των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις και χθες σε μήνυμά του στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατέστησε σαφές ότι η διαπραγμάτευση –συνεπώς και η συμφωνία- είναι ένα «εγχείρημα συνολικής ευθύνης».
Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου του Economist έθεσε με σαφή τρόπο τις τέσσερις προϋποθέσεις για μια «έντιμη συμφωνία» με τους δανειστές, όπως είναι τα «χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, φέτος και το 2016», «καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις», «αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους» και «ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων».
Προηγουμένως κύκλοι του Μαξίμου, περιέγραφαν λεπτομερώς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στους τέσσερις μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, τα μέτρα που πήρε ή θα πάρει σε σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και όλα αυτά σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση και το «mail Χαρδούβελη».
Το κυβερνητικό «μασάζ» σε κοινή γνώμη, Κ.Ο. και εσωκομματική αντιπολίτευση, κλείνει ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς, ο οποίος με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, δηλώνει πως «η οικονομική ασφυξία φτάνει στο τέλος της», στέλνοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «περιθώρια ανταρσίας επί της συμφωνίας δεν υπάρχουν».
Ο κ. Παππάς ερωτηθείς πως θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής ανταρσίας αν βουλευτές και υπουργοί δεν ψηφίσουν τη νέα συμφωνία απάντησε: «Η ευθύνη που έχουμε όλοι μας είναι ιστορικών διαστάσεων. Και θα κριθούμε όχι από το τι λέμε στα τηλεπαράθυρα αλλά από το τι θα πράξουμε μέσα στο κοινοβούλιο».
Πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Επικρατείας αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης στην προσπάθεια να «περάσει» με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις την «έντιμη» συμφωνία. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες τις τελευταίες μέρες συναντήθηκαν στον σπίτι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης και ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, με αποκλειστικό αντικείμενο τη χαρτογράφηση της Κ.Ο. της συγκυβέρνησης στην περίπτωση που έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία με εταίρους και δανειστές.