Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών η κυβέρνηση

Τι είπε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου - Πώς απαντά το Μαξίμου
Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 09:39
UPD:09:59
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να φτάσει μέχρι το τέλος Μαΐου σε μία «έντιμη» συμφωνία και αναζητεί τρόπους ώστε να «περάσει» με τις μικρότερες δυνατές απώλειες τη συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας, της συγκυβέρνησης και του κόμματος.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ανάμεσα στις πιέσεις των δανειστών για περαιτέρω υποχωρήσεις και στο ογκούμενο κύμα εσωκομματικών αντιδράσεων για υπαναχώρηση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, με καμβά πάντα το ασφυκτικό πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας, βρίσκεται το Μαξίμου.

Οι συνεδριάσεις στο Brussels Group ξεκίνησαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης η οποία έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στο ΥΠΟΙΚ όπως γινόταν μέχρι τώρα, ένδειξη για κάποιους ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του επιδιώκουν να έχουν ενημέρωση «από πρώτο χέρι» για τις διαπραγματεύσεις ώστε να επεμβαίνουν άμεσα και να δίνουν λύσεις εκεί που χρειάζεται, χωρίς καθυστερήσεις.

Στην Κουμουνδούρου συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, να ασκεί σύμφωνα με πληροφορίες έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

Αμέσως μετά την ενημέρωση του οργάνου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου, η κ. Κωνσταντοπούλου πήρε το λόγο και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η κυβέρνηση να θεωρηθεί αναξιόπιστη έναντι των δεσμεύσεών της κάνοντας λόγο για εγκατάλειψη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Βέβαια η κ. Κωνσταντοπούλου είχε και στο πρόσφατο παρελθόν εκφράσει την αντίθεσή της με βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου αφού είχε ψηφίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητικά για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ανάλογη κριτική άσκησαν και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας όπως ο Στ. Λεωτσάκος, αλλά και ο Ρ. Ρινάλντι, ενώ ο Αλ. Μητρόπουλος για μία ακόμη φορά τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στις κάλπες, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να φτάσει μέχρι το τέλος Μαΐου σε μία «έντιμη» συμφωνία και αναζητεί τρόπους ώστε να «περάσει» με τις μικρότερες δυνατές απώλειες τη συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας, της συγκυβέρνησης και του κόμματος. «Αρκεί», όπως επισημαίνει με νόημα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης να μην επικρατήσουν οι ακραίες φωνές στην πλευρά των δανειστών και όσοι σε Ευρώπη και πέραν του Ατλαντικού «φλερτάρουν ανοιχτά με Grexit και σενάρια διπλού νομίσματος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή