Επανεκκίνηση στο Brussels Group με εντολή επίσπευσης των διαπραγματεύσεων

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015 10:54
UPD:12:42
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Επανεκκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group μετά από τέσσερις ημέρες συνεδριάσεων του κυβερνητικού συμβουλίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος ήταν «παρών» χθες στο κυβερνητικό συμβούλιο, έχει σαφείς εντολές να προχωρήσει τη διαπραγμάτευση, έχοντας στον χαρτοφύλακά του τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τα σημεία που μπορεί να υπάρξει σύγκλιση, αλλά και εκείνα που η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Σε κάθε περίπτωση η εντολή στον κ. Χουλιαράκη είναι η επίσπευση των διαπραγματεύσεων, ώστε να υπάρξει ως το τέλος Μαΐου συμφωνία με τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους επιχειρεί να «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία με όπλο την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την πλευρά των δανειστών κυρίως στο φορολογικό.

Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και στις ιδιωτικοποιήσεις, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να υπάρχουν στην «απαίτηση» των δανειστών να μην περάσει η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ είναι υπό διαπραγμάτευση το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι αλλαγές στον ΦΠΑ. Για τα δύο τελευταία η εκτίμηση και των δύο πλευρών είναι ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

EURONEWS

Στο εσωτερικό μέτωπο, διευρύνονται οι αντιδράσεις κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, για το ενδεχόμενο μια «κακής» συμφωνίας που θα «πατά» τις προεκλογικές και μετεκλογικές «κόκκινες» γραμμές.

Χθες στη Βουλή ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε πως «όσοι πιστεύουν ότι θα κάνουμε κωλοτούμπα είναι γελασμένοι» και πως «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδοθεί». Όπως ανέφερε ακόμη η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις "κόκκινες γραμμές" και είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσουμε και θα λάβουμε υφεσιακά μέτρα». Το μέλος της Π.Γ. και επικεφαλής της ΔΕΑ Αντώνης Νταβανέλος, με άρθρο του σε ιστοσελίδα του χώρου, ζητεί από την πλευρά του εκλογές και ρήξη με τους δανειστές.

Την ίδια ώρα μια σειρά από στελέχη που είναι αντίθετα με την προοπτική της ρήξης ζητούν να τεθεί η συμφωνία υπό την κρίση του ελληνικού λαού. Το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε στο Mega πως αν οι δανειστές επιμείνουν στα σκληρά μέτρα που ζητούν τότε η κυβέρνηση όχι μόνο πρέπει να θέσει τη συμφωνία υπό την κρίση του ελληνικού λαού αλλά η ίδια να προτάξει το «όχι». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Bουλής Αl. Μητρόπουλος ζήτησε εκ νέου δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι η διαπραγμάτευση οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή