Βανδαλισμοί «έκλεισαν» προσωρινά το Map Maker της Google

Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 16:23
UPD:16:25
google.gr/mapmaker
A- A A+

Τη λειτουργία μιας υπηρεσίας που επέτρεπε σε απλούς χρήστες να συνεισφέρουν στους χάρτες της σταμάτησε η Google, λόγω βανδαλισμών.

Το Map Maker επέτρεπε στους χρήστες να εισάγουν νέα στοιχεία, ζωγραφίζοντας/ προσθέτοντας δρόμους, ποταμούς, χώρους πρασίνου, τοπικές επιχειρήσεις κτλ. Ωστόσο, κάποια edits – όπως ένα πρόσφατο της μασκότ του Android να ουρεί σε logo της Apple, δεν ήταν και πολύ ευπρόσδεκτα.

Όπως αναφέρει το BBC, η Google υποστηρίζει ότι η παύση λειτουργίας είναι προσωρινή, αλλά παραδέχεται ότι θα χρειαστούν παραπάνω από μερικές ημέρες για να διορθωθεί το Map Maker.

Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία ζήτησε συγνώμη για το περιστατικό με τη μασκότ του Android, αλλά έκτοτε έχουν σημειωθεί και άλλα παρόμοια περιστατικά.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η υπηρεσία βασιζόταν σε έναν συνδυασμό reviewers της Google και «έμπιστων» χρηστών για moderation όσον αφορά στις συνεισφορές στο σύστημα, το οποίο όμως, όπως παραδέχτηκε η εταιρεία, αποδείχτηκε ανεπαρκές.

Η Παβίρθρα Κανακαραζάν, μέλος της ομάδας, εξήγησε την απόφαση της εταιρείας σε σχετικό post, κάνοντας λόγο για κλιμάκωση επιθέσεων με σκοπό το «spamming» του Google Maps μέσα στους τελευταίους μήνες. Αποτέλεσμα, όπως υπογράμμισε, ήταν η παύση της λειτουργίας του auto-approval και του user moderation παγκοσμίως. Το πιο πρόσφατο περιστατικό, όπως είπε, ήταν ιδιαίτερα ατυχές, καθώς περιελάμβανε έναν «δυνατό» χρήστη της κοινότητας, που έκανε φάρσα μεγάλης κλίμακας στον χάρτη.

Μετά το «γκράφιτι» του Android, η Google αποφάσισε ότι όλα τα edits θα εγκρίνονται χειροκίνητα, ωστόσο δημιουργήθηκε μεγάλη «ουρά». Οπότε, όπως έγραψε η Κανακαραζάν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δίκαιο να αφήνονται οι χρήστες να περνούν ώρα κάνοντας editing. «Πιστεύουμε ότι είναι πιο δίκαιο να πούμε απλά ότι αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξετάζουμε τα edits στον ρυθμό με τον οποίο έρχονται, πρέπει να σταματήσουμε για λίγο».

Το Map Maker άρχισε τη λειτουργία του το 2008.

Προτεινόμενα για εσάς