Το εδαφικό, το περιουσιακό και η διακυβέρνηση, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θέματα στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που θα αρχίσουν την Παρασκευή με συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στη συνάντηση της Παρασκευής θα συνεχιστεί η συζήτηση που άρχισε στο χθεσινό δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών επί διαδικαστικών θεμάτων για τη δομή και τη συχνότητα των συναντήσεων.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη χθεσινή συζήτηση «εποικοδομητική», ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι «έγινε μια καλή αρχή».
«Ευκαιρία στην ελπίδα» χαρακτήρισε την επανέναρξη του διαλόγου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι επιδίωξη είναι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι συνιστά «πολιτική ουτοπία» ο στόχος της εγκαθίδρυσης ενός ενιαίου κράτους. Σχολιάζοντας τις αναφορές για αλλαγή πολιτικής τόνισε ότι δεν είναι πραγματιστικό μετά από 41 χρόνια εισβολής να αναμένει κανείς ότι θα επιστρέψουμε ή θα καλυτερεύσουμε το Σύνταγμα του 1960. «Το μόνο που θα κατορθώσουμε είναι να τσιμεντώσουμε τη διχοτόμιση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ο Στέφανος Στεφάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προετοιμαστεί για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι τα κόμματα οφείλουν να διατυπώνουν εποικοδομητικό πολιτικό λόγο. Ανέφερε ότι οι συζητήσεις για αποκήρυξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας «δημιουργούν προβλήματα και στέλνουν το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αρχίζει να βλέπει αλλού, γεγονός που δίνει άλλοθι στην Τουρκία». Αναφερόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι διαχρονικά ήταν υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης, αλλά, όπως σημείωσε, η συμπεριφορά του καθενός θα αποδειχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι όλοι επιθυμούν την εξεύρεση λύσης μέσω του διαλόγου. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι σε ποια βάση γίνεται η συζήτηση. Ουσιαστικά, «η συζήτηση που γίνεται είναι για συνομοσπονδία, όπως θέλει η Τουρκία και όπως προνοούσε το σχέδιο Ανάν», υποστήριξε. Έκανε τέλος λόγο για «πολλές υποχωρήσεις και για επικίνδυνες προτάσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε ότι οι θέσεις του προέδρου Αναστασιάδη συμπίπτουν με αυτές του ΑΚΕΛ.
Πηγή: ΑΜΠΕ