Ν. Κοτζιάς: Έχουμε πραγματική διάθεση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 17:48
UPD:17:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος - μέλος της Ε.Ε. και να αναπτύξει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα» (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Από την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει πραγματική διάθεση να λυθούν τα προβλήματα και να στερεωθεί η φιλία που υπάρχει ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην ανταποκρίτρια της τουρκικής δημόσιας τηλεόρασης TRT στην Αθήνα Ντέρυα Κοσέογλου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές σε ζητήματα που απασχολούν επί μακρόν, όπως η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς και τα θεμελιώδη στρατηγικά ζητήματα των δύο χωρών, θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς, με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή που πραγματοποιεί από σήμερα στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών του είπε ότι θα συζητηθούν τα θεμελιώδη στρατηγικά ζητήματα των δύο χωρών, όπως και τα οικονομικά, τονίζοντας ότι «πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο της συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης», γεγονός που θα ήταν «προς μεγάλο συμφέρον της Ελλάδας και της Τουρκίας και διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» .

Επεσήμανε, επίσης, ότι «μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας», η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που ενδιαφέρονται να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι θα συζητηθούν και ζητήματα που αναφέρονται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.

Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό και τις δηλώσεις του περί αποχώρησης του στρατού και των εγγυητριών χωρών ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Εάν πούμε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αυτό σημαίνει ότι η λύση δεν είναι πραγματική λύση. Αν είναι πραγματική λύση και νιώθουμε ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, τότε για ποιο λόγο να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις;».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος - μέλος της Ε.Ε. και να αναπτύξει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα. Εάν δεν υπάρξει πλήρης λύση στην Κύπρο και εάν δώσουμε εγγυήσεις, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής - βέβαια η Τουρκία δεν τα αναγνωρίζει έτσι - και εάν έχει στρατεύματα και η Ελλάδα, με βάση τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, τότε έχουμε μια από τα ίδια και είπα απλά να μην κοροϊδευόμαστε».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για τη λύση και πώς αξιολογεί την εκλογή Ακιντζί, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε με αισιοδοξία να βρεθεί η λύση. Δεν μπορώ να ξέρω εάν το αποτέλεσμα θα είναι αισιόδοξο. Αυτό ελπίζω και θα εργαστώ για αυτό. Ο κ. Ακιντζί είναι ένας άνθρωπος που σέβεται και την Τουρκία και την Ελλάδα, είναι ένας άνθρωπος που έχει επιδείξει υπευθυνότητα μέχρι σήμερα για τη επίλυση των προβλημάτων της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και είμαι της γνώμης ότι είναι και ένας άνθρωπος που κατανοεί τους Ελληνοκύπριους».

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της ενέργειας και τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών, επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία «πρέπει να βρούμε νέους κανόνες και τρόπους φιλίας να ζήσουμε μαζί. Αυτό ισχύει και για την ενέργεια».

«Ο αναδυόμενος ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό», πρόσθεσε,«συνδέεται με τον ρόλο της Τουρκίας στο ενεργειακό. Γιατί όταν συζητάμε για αγωγούς που έρχονται από το Αζερμπαϊτζάν ή από τη Ρωσία, αναφερόμαστε σε αγωγούς που περνάνε από την Τουρκία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είναι καλό πράγμα να κατασκευασθούν γραμμές αγωγών στην περιοχή μας», συμπεριλαμβάνοντας όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ήταν ακόμα καλύτερες με μια Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνοντας ότι ήταν και είναι υπέρμαχος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τη μειονότητα στη Θράκη ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Θράκη είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν όλα τα καλά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας. Υπάρχουν θετικά βήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Και θέλω να σας θυμίσω ότι, παρά τις δυσκολίες στην Ελλάδα, στην Θράκη διατηρήθηκαν στοιχεία που φέρουν τουρκικές ρίζες. Δεν λέω τουρκικά στοιχεία, λέω στοιχεία με τουρκικές ρίζες. Ενώ όσον αφορά την Τουρκία, είχαμε δυσκολίες στη διατήρηση των 250.000 Ρωμιών, από τους οποίους απέμειναν 2.000 με 3.000. Άρα στη Θράκη τα προβλήματα είναι στην πλειονότητα προβλήματα ανάπτυξης και όχι προβλήματα που σχετίζονται με καταπίεση και περιορισμό των δικαιωμάτων».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή