Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 07:00
UPD:09:20
European Union/Zucchi Enzo
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η πιο κρίσιμη, μέχρι την επόμενη βέβαια, ημέρα για την ελληνική κρίση χρέους ξεκινά σήμερα με την κυβέρνηση να στέλνει ηχηρό μήνυμα σε εταίρους και δανειστές, εν όψει του απογευματινού Eurogroup, να δώσουν λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Χθες τόσο κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβούλιου όσο και της εξίσου πολύωρης συνεδρίασης της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκαν οι προτάσεις και οι θέσεις της κυβέρνησης για την «έντιμη συμφωνία», αλλά και η πορεία των συζητήσεων τόσο σε πολιτικό επίπεδο (επαφές Τσίπρα), όσο και σε επίπεδο τεχνικών κλίμακίων (Brussels Group).

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο οποίος μετέβη στη συνεδρίαση της Π.Γ. από το Μαξίμου, έγινε δέκτης της θέσης πολλών στελεχών, όχι μόνο της Αριστερής Πλατφόρμας, να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε περεταίρω υποχωρήσεις, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να εξαρτήσει την αυριανή πληρωμή στο ΔΝΤ με το σημερινό αποτέλεσμα στο Eurogroup.

Χαρακτηριστική είναι και η -σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega- πρόταση που κατέθεσε στην Π.Γ. ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος για δημοψήφισμα ακόμα και πριν τη συμφωνία με τους δανειστές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες επισήμως δεν επιβεβαιώνονται, αύριο πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ιδιαίτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας Γιάννη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητική πηγή επιμένει πως μετά τα όσα διημείφθησαν στο Brussels Group, το οποίο επί της ουσίας διέκοψε τις εργασίες του την Παρασκευή, «η απόφαση είναι πολιτική και είναι στα χέρια των δανειστών της χώρας». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή