Συνεχείς συσκέψεις εν όψει Eurogroup

Κυριακή, 10 Μαΐου 2015 11:48
UPD:15:44
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνίκολα

Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παράλληλα με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας και την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χθες συνεδρίασε επί μακρόν στο Μαξίμου η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Στόχος κυβέρνησης και κόμματος είναι η αποτίμηση της έως τώρα πορείας της διαπραγμάτευσης, αλλά και το πλάνο με το οποίο θα προσέλθουν στο κρίσιμο αυριανό Eurogroup ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης και ο ΑΝΥΠΕΞ και συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Πρωθυπουργός έχει συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής είπε σε συνεργάτες του: «Είμαι βέβαιος ότι το Eurogroup θα αναγνωρίσει την κρισιμότητα των στιγμών και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». 

Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι θεσμοί «θα αποδεχθούν αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να παραβιάσουμε και θα προχωρήσουν σε συμφωνία». Ωστόσο άφησε, για μία ακόμη φορά, ανοιχτή την «πόρτα» του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η συμφωνία παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.   

Υπέρ μιας καθαρής λύσης, που δεν θα εξασφαλίζει απλώς πως η χώρα μας θα πάρει την επόμενη δόση, αλλά μιας συμφωνίας συνολικής που θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, της οικονομίας, του κράτους, τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Το ερχόμενο τριήμερο είναι καθοριστικό για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Πέρα από το αυριανό Eurogroup, την Τρίτη η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ την επόμενη ημέρα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ορισμένα μέλη του να πιέζουν για «κούρεμα» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ δεν στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προόδου.

Σύμφωνα πάντως με πηγές σε Αθήνα και Βρυξέλλες, οι ΥΠΟΙΚ στην αυριανή τους συνεδρίαση θα στείλουν ένα μήνυμα προόδου των διαπραγματεύσεων, ζητώντας παράλληλα την επίσπευση των διαδικασιών, ενώ και η ΕΚΤ θα κρατήσει «στην πρίζα» τις ελληνικές τράπεζες αυξάνοντας με το σταγονόμετρο το όριο του ELA.

Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη για μία ακόμη φορά με το πρόβλημα ρευστότητας, έχοντας να πληρώσει πέρα από το ΔΝΤ το δεκαπενθήμερο των μισθών του Απριλίου και στο τέλος του μήνα την εκκαθάριση και τις συντάξεις.    

Το ζητούμενο, σύμφωνα με κυβερνητικό βουλευτή, είναι «πόσες και ποιες από τις νέες αξιώσεις που εγείρουν οι δανειστές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, για τα εργασιακά και ασφαλιστικό, αλλά και στο θέμα του ΦΠΑ, μπορούμε να δεχθούμε. Και φυσικά αν θα σταματήσουν ποτέ αυτές οι αξιώσεις ή υποκρύπτουν πολιτικά κίνητρα». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή