Κρίσιμες διαβουλεύσεις για τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Σάββατο, 09 Μαΐου 2015 12:01
UPD:12:04
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις τόσο σε επίπεδο Brussels Group όσο και στο Mέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε ανοιχτή γραμμή με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Αυτή τη στιγμή ανοιχτό παραμένει το θέμα των νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το ύψος του οποίου είναι σε άμεση συνάρτηση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (αν θα είναι 2 με 2,5% που ζητούν οι δανειστές ή 1,2 με 1,5% που θέλει η κυβέρνηση).

Επίσης στον ΦΠΑ η κυβέρνηση προτείνει ο υψηλός συντελεστής να είναι στο 16% και να υπάρχει και ένας χαμηλός για τα είδη πρώτης ανάγκης, (τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, και λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου). Οι δανειστές από την άλλη θέλουν τον υψηλό στο 19% και διαφωνούν στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή.

Πέραν αυτών παραμένουν οι διαφωνίες στα εργασιακά, καθώς οι δανειστές επιμένουν στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας (ομαδικές απολύσεις), αλλά και στο ασφαλιστικό όπου παραμένει στο τραπέζι το αίτημα για μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Λόγω των ανοιχτών θεμάτων τη Δευτέρα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα υπάρξει μια δήλωση των ΥΠΟΙΚ στην οποία θα επισημαίνεται το καλό κλίμα και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, κυρίως όμως θα τονίζεται η επιτακτική ανάγκη η ελληνική πλευρά να «τρέξει» τις εξελίξεις. 

Στην Αθήνα θέμα προέκυψε σήμερα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» το οποίο φέρνει στο φως ένα e-mail στενού συνεργάτη του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα προς δημοσιογράφο με τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», στο οποίο η επιχειρηματολογία είναι άκρως αρνητική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Πηγές του Μαξίμου μιλούν για ένα «πολύ σοβαρό θέμα» και εκφράζουν την οργή τους σε περίπτωση βέβαια που το δημοσίευμα αποδειχθεί αληθές. Χθες αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Πρωθυπουργού στη Βουλή ότι «ο διοικητής της ΤτΕ θα κριθεί απ' την ικανότητά του να φέρει σε πέρας τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μεγάλη ευθύνη -και για την ευθύνη αυτή θα κριθεί». 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή