Τίτλοι τέλους για το ακυβέρνητο ρωσικό διαστημόπλοιο Progress 59

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2015 18:37
UPD:18:39

Η απώλεια του Progress 59 αντιμετωπίζεται ως «μάθημα», καθώς οδηγεί σε συμπεράσματα όπως η ανάγκη εγκατάστασης μικρών καθρεφτών για καλύτερες προβλέψεις (μέσω παλμών λέιζερ) όσον αφορά στην επανείσοδο στην ατμόσφαιρα εάν παρουσιαστεί πρόβλημα.

A- A A+

Καταστράφηκε εισερχόμενο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη το ρωσικό μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Progress 59, ο έλεγχος του οποίου είχε χαθεί, εννέα ημέρες μετά την ατυχή εκτόξευσή του σε αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το φλεγόμενο τέλος του σκάφους, που ήταν φορτωμένο με 2.360 κιλά εφοδίων, ανακοινώθηκε από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos.

Υπενθυμίζεται πως το σκάφος, λίγο μετά την εκτόξευσή του στις 28 Απριλίου, παρουσίασε τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μπει σε ανεξέλεγκτη περιστροφή. Προσπάθειες ανάκτησης του ελέγχου του απέτυχαν, με την Roscosmos να παραδέχεται κάποια στιγμή ότι το σκάφος ήταν πλέον χαμένο και ότι αργά ή γρήγορα θα έπεφτε προς την Γη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του space.com, αν και κάποια κομμάτια ίσως να έχουν πέσει στη Γη, το ενδεχόμενο κάποιου ατυχήματος είχε θεωρηθεί πολύ μικρό.

Σημειώνεται πάντως πως, σε κάποιους κύκλους, η απώλεια του Progress 59 αντιμετωπίζεται ως «μάθημα», καθώς οδηγεί σε συμπεράσματα όπως η ανάγκη εγκατάστασης μικρών καθρεφτών για καλύτερες προβλέψεις (μέσω παλμών λέιζερ) όσον αφορά στην επανείσοδο στην ατμόσφαιρα εάν παρουσιαστεί πρόβλημα.

Σύμφωνα με τη Roscosmos, η επανείσοδος έλαβε χώρα πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass, η υπηρεσία σχεδιάζει να προβεί σε αλλαγές/ αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα πτήσεων στον ISS, εξαιτίας του περιστατικού. Παράλληλα, θεωρείται ότι το πρόβλημα προέκυψε λόγω δυσλειτουργίας στο τρίτο στάδιο του πυραύλου Soyuz-2.1a, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για τον έλεγχο των πυραύλων που έχουν ήδη κατασκευαστεί.

Σύμφωνα με το CNN, αν και το σκάφος δεν ήταν να μεταφέρει αστροναύτες/ κοσμοναύτες, το περιστατικό θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της επιστροφής κάποιων μελών του πληρώματος στη Γη, που ήταν να γυρίσουν στις 14 Μαΐου.

Τώρα θα χρειαστεί να περιμένουν ως τον Ιούνιο, καθώς η ρωσική υπηρεσία, όπως προαναφέρθηκε, θέλει να προβεί σε εκτενείς ελέγχους πυραύλων και έρευνες γύρω από το ατύχημα.

Προτεινόμενα για εσάς