«Μάχη» για την ανάκτηση του ελέγχου του ρομποτικού διαστημοπλοίου Progress 59 δίνει η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον η συγκεκριμένη αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού δεν «σώζεται».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του space.com, το διαστημόπλοιο φαίνεται ότι υπέστη βλάβη λίγο μετά την εκτόξευσή του την Τρίτη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του. Βίντεο από το σκάφος δείχνει ότι περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ οι αρχικές ελπίδες για αναβολή της πρόσδεσής του στον ISS για αργότερα, την Πέμπτη, φαίνονται να εξαφανίζονται.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, που επικαλείται πηγή στη ρωσική διαστημική βιομηχανία, το σκάφος σταδιακά χάνει ύψος από την τροχιά όπου βρίσκεται, ενώ οι προσπάθειες για ενεργοποίηση των κινητήρων του έχουν αποτύχει. Ο ρυθμός απώλειας ύψους εξαρτάται από τις συνθήκες της ατμόσφαιρας και τον ηλιακό άνεμο, ωστόσο σε κάθε περίπτωση έχουν χαθεί δεκάδες μέτρα μέσα στις τελευταίες 24 ώρες. Όπως και να έχει, θεωρείται ότι θα είναι δυνατός ο υπολογισμός της στιγμής και των σημείων εισόδου των συντριμμιών του στην ατμόσφαιρα, με προβάδισμα μερικών ωρών- κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία εβδομάδα μέχρι να βρει το σκάφος το τέλος του.
Το σκάφος είχε εκτοξευθεί από το Μπαϊκονούρ την Τρίτη και είναι φορτωμένο με καύσιμα, οξυγόνο, τρόφιμα και επιστημονικό εξοπλισμό για τους αστροναύτες στον ISS. Σύμφωνα με την NASA, προβλήματα τηλεμετρίας παρουσιάστηκαν σχεδόν μετά τον αποχωρισμό του από τον πύραυλο. Το πλήρωμα του σταθμού, όπως τονίστηκε, δεν κινδυνεύει.
Τα σκάφη Progress είναι αναλώσιμα ρομποτικά διαστημόπλοια που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό του ISS από το 2000 με μεγάλη αξιοπιστία- αν και τον Αύγουστο του 2011 δυσλειτουργία κατά την εκτόξευση είχε αποτέλεσμα την καταστροφή του Progress 44. Είναι εξοπλισμένα με σύστημα αυτόματης πλοήγησης Kurs, το οποίο επιτρέπει αυτόνομη πρόσδεση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Εφεδρικό σύστημα επιτρέπει τον τηλεχειρισμό του από τους κοσμοναύτες του πληρώματος του ISS, ενώ σχεδιαστικά μοιάζει με το Σογιούζ.