Η Apple συνεργάζεται με ερευνητές στις ΗΠΑ με σκοπό το λανσάρισμα εφαρμογών που θα παρέχουν σε χρήστες iPhone τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ελέγχους του DNA τους, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, που επικαλείται πηγές οι οποίες έχουν γνώση επί του θέματος.
Οι εφαρμογές αυτές βασίζονται στο ResearchKit, πλατφόρμα λογισμικού που η εταιρεία παρουσίασε τον Μάρτιο και βοηθά νοσοκομεία ή επιστήμονες να πραγματοποιούν ιατρικές μελέτες σε iPhone, συλλέγοντας δεδομένα από τους αισθητήρες των συσκευών ή μέσω ερευνών.
Οι πρώτες πέντε εφαρμογές- μία εκ των οποίων είναι η mPower, που παρακολουθεί συμπτώματα Πάρκινσον- «κέρδισαν» χιλιάδες συμμετέχοντες/ δοκιμαστές μέσα σε μερικές ημέρες.
«Η Apple λάνσαρε το ResearchKit και είδε φανταστική αντίδραση. Το προφανές επόμενο βήμα είναι η συλλογή DNA» αναφέρει ο Γκόλσον Λάιον, γενετιστής στο Cold Spring Harbor Laboratory, ο οποίος δεν εμπλέκεται στις μελέτες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προτροπή προς τους χρήστες iPhone να υποβάλουν δείγματα DNA σε ερευνητές θα έβαζε την Apple στη μέση μιας όλο και πιο διευρυνόμενης μάχης γύρω από το αντικείμενο της γενετικής πληροφορίας.
Πανεπιστήμια, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, εργαστήρια κ.α. προσπαθούν να δημιουργήσουν μεγάλες βάσεις γενετικών πληροφοριών με στόχο την αποκάλυψη στοιχείων για τα αιτία ασθενειών κ.α.
Στο πλαίσιο δύο μελετών που έχει σχεδιάσει η εταιρεία, δεν πρόκειται να συλλεγούν ή δοκιμαστούν άμεσα δείγματα DNA, καθώς αυτό θα γίνει από πανεπιστημιακούς συνεργάτες.
Τα δεδομένα θα διατηρούνται στο cloud, αλλά κάποια από τα ευρήματα θα μπορούσαν να εμφανιστούν απευθείας στα iPhones του καταναλωτικού κοινού.
Μακροπρόθεσμα, πιθανολογείται στο δημοσίευμα, πιθανώς οι καταναλωτές να είναι σε θέση να μοιράζονται γενετικές πληροφορίες όπως αυτή τη στιγμή μπορούν να μοιράζονται/ κοινοποιούν την τοποθεσία τους.
Αν και εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια, ένα άτομο με γνώση επί των σχεδίων της σημείωσε ότι στόχος της Apple είναι να επιτρέψει στον χρήστη να μπορεί να επιδείξει και μοιραστεί πληροφορίες DNA με διαφορετικούς παραλήπτες, περιλαμβανομένων επιστημόνων.
Σε κάθε περίπτωση, οι πηγές μίλησαν στο MIT Technology Review υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς η Apple διατηρεί πέπλο μυστικότητας γύρω από τα σχέδιά της- τα οποία, σύμφωνα με μια πηγή, θα μπορούσαν και να ματαιωθούν.