Κοντά σε λευκό καπνό, αγκάθι τα εργασιακά

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 16:24
UPD:16:25
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τα εργασιακά παραμένουν το βασικό αγκάθι στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας - θεσμών, προκειμένου οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία. Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι με δηλώσεις τους μιλούν για «σημαντική πρόοδο».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πλευρά των δανειστών δεν δέχεται τη χρονική μετάθεση της αύξησης του κατώτατου μισθού και ζητά να αποσυρθεί η πρόταση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας η Αθήνα έχει στείλει το σχέδιο στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και επίκειται και ταξίδι του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, στη Γενεύη.

Οι διαφορές στα εργασιακά είναι τέτοιες που ελληνικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες (στο Brussels Group) έλεγαν ότι «δεν υπάρχουν άξιες λόγου διαπραγματεύσεις», παραπέμποντας επί της ουσίας σε πολιτικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων «με τα σημεία σύγκλισης απόψεων να είναι πλέον πολλά και σημαντικά».

Μεταξύ αυτών είναι και το ασφαλιστικό, αφού οι συζητήσεις για την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στην Ελλάδα «έχουν επικεντρωθεί στο τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ 2020 και 2025 και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «oι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ και αν χρειαστεί θα συνεχιστούν και αύριο το πρωί», ενώ αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup, η οποία, όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα πρέπει, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, να επιβεβαιώσει τη σημαντική σύγκλιση απόψεων.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σακελλαρίδη τα εργασιακά είναι «κόκκινη γραμμή» και η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει σε αυτή μέχρι τέλους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει μείωση συντάξεων. Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα θα περάσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Σήμερα πάντως ο βουλευτής και οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσας δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως δεν βλέπει συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα της κυβέρνησης μέσα στον Μάιο και ζήτησε να φύγει ο ΕΝΦΙΑ και να μείνει στο «τραπέζι» η ρήξη με τους εταίρους. Επίσης η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μ. Ξουλίδου είπε στο Mega πως αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές θα παραιτηθεί. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή