Brussels Group: Πολλά και σημαντικά τα σημεία σύγκλισης, ανοιχτό το εργασιακό

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 14:19
UPD:14:51
SOOC/Nick Paleologos

Πολλά και σημαντικά είναι τα σημεία σύγκλισης στο Brussels Group και σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς βαίνει προς ολοκλήρωση. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα που άπτονται των εργασιακών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν σήμερα από τις Βρυξέλλες πως σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ 2020 και 2025, και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. 

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές εξακολουθεί να είναι σημαντική και πως επί της ουσίας δεν υπάρχουν άξιες λόγου διαπραγματεύσεις.

Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τα μέλη της οποίας είχαν σήμερα το πρωί συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη, με τους εμπειρογνώμονες των θεσμών θα συνεχιστούν σήμερα στις Βρυξέλες.

Αύριο αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group), η οποία, όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα πρέπει - καλώς εχόντων των πραγμάτων - να επιβεβαιώσει τη σημαντική σύγκλιση απόψεων, δίδοντας το σχετικό μήνυμα στην υπουργική σύνοδο της ερχόμενης Δευτέρας.

Μ. Σχοινάς: Συνεδρίαση Brusses Group και το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά οι συζητήσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν αύριο και το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όλο αυτό το διάστημα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στις συζητήσεις για την εξεύρεση μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην κοινή δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Μ. Σχοινάς είπε ότι αποτυπώνει την κοινή τους αντίληψη για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, καθώς και την ανάγκη η αγορά εργασίας να στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Επιπλέον είπε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρτς.

Εξάλλου, σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ συμμερίζονται τις ίδιες θέσεις σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, και ιδιαίτερα όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε στη χθεσινή κοινή δήλωσή τους (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ), σύμφωνα με την οποία κοινός τους στόχος είναι «να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη».

Σχολιάζοντας την κοινή αυτή δήλωση είπε ότι έλεγε το «αυτονόητο», αλλά όπως σημείωσε ότι «μερικές φορές το αυτονόητο έχει συγκεκριμένη αξία για κάποιους».

Τέλος, ερωτηθείς αν μπορούμε να αναμένουμε θετική δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, από το Eurogroup της 11ης Μαΐου,  απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιες προβλέψεις, καθώς οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, το θέμα αφορά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και όχι την Επιτροπή. Επανέλαβε δε ότι οι τρεις θεσμοί στην κοινή τους δήλωση επισημαίνουν πως «εργάζονται σκληρά για να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα