Δεν θα καταθέσει ως μάρτυρας για το Βατοπέδι ο Γ. Πεταλωτής

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 16:21
UPD:16:23
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Ο Γ. Πεταλωτής με δηλώσεις του, αφού είχε ξεσπάσει η υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» είχε αναφερθεί σε «σκάνδαλο» και σε «ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας».

A- A A+

Δεν θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορητηρίου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής καθώς έγινε δεκτή από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η ένσταση κατηγορουμένων.

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων υπέβαλε σήμερα στο δικαστήριο ένσταση ώστε ο πρώην υπουργός να μην καταθέσει, καθώς, όπως ανέφεραν, η γνώση που έχει για την υπόθεση προήλθε από την συμμετοχή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που είχε ασχοληθεί με τις αποκαλούμενες ιερές ανταλλαγές, όταν αναζητήθηκαν ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών.

Η ένσταση αφορούσε το γεγονός ότι με την συμμετοχή του ο πρώην υπουργός στην εν λόγω Επιτροπή θεωρείται ότι έχει ενεργήσει ως προανακριτικός υπάλληλος και βάσει του κώδικα ποινικής δικονομίας δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Η ένσταση, με ανάλογη εισαγγελική πρόταση, έγινε ομόφωνα δεκτή από το δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι η πλευρά των δύο βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου δεν προσυπέγραψε την ένσταση, αφήνοντας στην κρίση του δικαστηρίου το θέμα που τέθηκε.

Ο Γ. Πεταλωτής με δηλώσεις του, αφού είχε ξεσπάσει η υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» είχε αναφερθεί σε «σκάνδαλο» και σε «ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας».

Η υπόθεση αφορά την παράδοση από την Μονή στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων στρεμμάτων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου.

Η εν λόγω ανταλλαγή, που, κατά την δικογραφία, προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006- 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της την Βιστωνίδα από το 1080, οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο.

Κατά την δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες», με αποτέλεσμα οι ενέργειες τους «να πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή