Γ. Πανούσης: Δεν πρόκειται να αυτολογοκριθώ ποτέ

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 15:41
UPD:19:28
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι ανευθυνότητα να γνωρίζει κάποιος και να μη μιλάει και ότι ένας εγκληματολόγος πρέπει να προλαμβάνει δύσκολες καταστάσεις και να μην κουκουλώνει την πραγματικότητα.

A- A A+

Δεν πρόκειται να αυτολογοκριθώ ποτέ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, στέλνοντας μηνύματα εντός και εκτός κυβέρνησης, αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε για τη δήλωσή του σχετικά με τον 27χρονο παιδοκτόνο της μικρής Άννυ

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους διαπιστευμένους αστυνομικούς συντάκτες, σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ότι «με λιντσάρουν, αλλά η σύγκρουση αυτή θα τελειώσει».

Ο υπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους όσοι τον επικρίνουν για το ότι προέβλεψε πιθανό λιντσάρισμα του κρατούμενου ως παιδοκτόνου, λέγοντας ότι είναι ανευθυνότητα να γνωρίζει κάποιος και να μη μιλάει και ότι ένας εγκληματολόγος πρέπει να προλαμβάνει δύσκολες καταστάσεις και να μην κουκουλώνει την πραγματικότητα.

«Αυτοί που με κατηγορούν για προτροπή σε λιντσάρισμα ζητούν τη γνώμη μου για το άσυλο και τις φυλακές... Στις 100 μέρες που βρίσκομαι εδώ έχω στο πλευρό μου την κοινωνία, την επιστήμη, τη λογική και τον Πρωθυπουργό. Απέναντί μου έχω τους φανατικούς και σε αυτούς αφιερώνω τα πεπραγμένα των 100 ημερών».

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Πανούσης έθεσε ερωτήματα, όπως για το τι κάνει η πολιτεία για τις φυλακές και αναφέρθηκε στους «επαγγελματίες υπερασπιστές δικαιωμάτων», λέγοντας ότι είναι πολύ καλά αυτά που κάνουν, αλλά δικαιώματα έχουν και οι άλλοι στη διαφωνία.

Συγκεριμένα, έθεσε κάποια ερωτήματα με αιχμές για το σωφρονιστικό σύστημα, λέγοντας:

«Θα ήθελα να μάθω από πολλούς θεωρητικούς σε αυτά τα εγκλήματα ποια είναι ακριβώς η λειτουργία της τιμής; Παραδείγματος χάριν, σε ένα χρονικό διάστημα να βάλουμε ένα βραχιολάκι να βγει έξω; Κάνουμε μια τροπολογία. Τι ακριβώς σκεφτόμαστε; Θα έχουμε συνεχή απομόνωση; Έτσι θα δημιουργήσουμε άνθρωπο; Ιδίως αυτούς που σφάχτηκαν μέσα στις φυλακές και 21 τραυματίστηκαν από ποιες αξίες της δικαιοσύνης προστατεύτηκαν; Και γιατί δεν παραιτήθηκε κανένας όταν σκοτώνονται άνθρωποι μέσα στις φυλακές; Πώς λειτουργεί το κράτος αυτή τη στιγμή στις φυλακές; Ποιος ελέγχει τις φυλακές; Αυτό είναι το πολιτικό ερώτημα. Κι όχι ότι προέτρεψα σε λιντσάρισμα. Πού ήταν η κοινωνία και η Πολιτεία σε όλα αυτά; Πού είναι όταν άνθρωποι σαπίζουν στις φυλακές σε συνθήκες που τις ξέρετε; Πού είναι ο σεβασμός της Πολιτείας όταν ακυρώνει τις αξίες της Δικαιοσύνης με νόμους; Το τελευταίο που θα πω για να έρθουμε και στα δικά μας, είναι το ζήτημα των επαγγελματιών υπερασπιστών των Δικαιωμάτων. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό και πολύ ευαίσθητο. Αρκεί να αντιλαμβάνονται ότι δικαιώματα έχουν και άλλοι. Και κυρίως το δικαίωμα στη διαφωνία. Είδατε τι έγινε εναντίον μου αυτές τις ημέρες κι εγώ δεν αντιδρώ. Αλλά αυτοί με λιντσάρουν με τον τρόπο τους. Αυτό θα τελειώσει».

Σε ερώτηση αν αυτά σχετίζονται με κάποια κόντρα μεταξύ του ίδιου και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος σχολιασε αρνητικά την δήλωση του για τον Βούλγαρο παιδοκτόνο, ο κ. Πανούσης απάντησε: «Δεν έχω καμία κόντρα με τον κ. Παρασκευόπουλο, απλώς διαφωνούμε...».

Ερωτηθείς τι εννοούσε όταν είπε πως θα τελείωσει αυτό που γίνεται σε βάρος του, ο κ. Πανούσης απάντησε:

«Τον τρελό του χωριού, όπου κι αν κατοικοεδρεύει, δεν μπορείς να τον εκλογικεύσεις. Είναι ο τρελός του χωριού. Τι να κάνουμε; Όταν όμως αυτό φέρνει πολιτική διάσταση θα πρέπει να λυθεί με κάποιο τρόπο. Στις δημοκρατίες και στις κυβερνήσεις αυτός ο τρόπος είναι γνωστός. Ο τρόπος είναι απλός. Όπως έχω πει και την άλλη φορά είναι δυο κόμματα τα οποία είναι στη κυβέρνηση. Αν τα δυο κόμματα θεωρούν ότι η πολιτική - όχι οι άνθρωποι - η ασκούμενη πολιτική είναι λαθεμένη, δεν είναι σωστή, υπάρχουν καλύτερες προτάσεις. Δεν είμαι ούτε επαγγελματίας, ούτε μονιμάς, ούτε έχω μπει με το ΑΣΕΠ, οποιαδήποτε στιγμή είναι αυτονόητο ότι όταν είσαι βουλευτής από την στιγμή που ορίζεσαι υπουργός έχεις καταθέσει συμβολικά την παραίτησή σου. 'Αρα αυτό πρέπει να λυθεί. Αυτό ισχύει για όλους. 'Αρα, αυτό θα λυθεί πολιτικά. Δεν μπορεί να λυθεί αλλιώς. Κατά τα άλλα, ο τρελός του χωριού είναι ο τρελός του χωριού, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή