Απόσυρση τριών τροπολογιών ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2015 10:39
UPD:10:40
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Χθες υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς το προεδρείο εκτίμησε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές τρεις από τις υπουργικές τροπολογίες.

A- A A+

Σήμερα θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς στις 4 το απόγευμα θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει το Ποτάμι για 15 τροπολογίες, ενώ θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία επί των άρθρων.

Ωστόσο χθες υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς το προεδρείο εκτίμησε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές τρεις από τις υπουργικές τροπολογίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος επέμειναν και τελικά η Βουλή αποφάσισε δι’ εγέρσεως των βουλευτών να αποδεχθεί τις επίμαχες τροπολογίες.

Οι τροπολογίες αφορούσαν α) την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, β) την ανάρτηση πράξεων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και γ) την υποχρέωση των ΟΤΑ να καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα διαθέσιμά τους προκειμένου να επενδυθούν.

«Υπάρχουν τρεις υπουργικές τροπολογίες, οι οποίες κατά την κρίση του προεδρείου, εμού ως προέδρου, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Στο μέτρο του δυνατού και με δεδομένο το πλήθος των τροπολογιών, η εκτίμησή μου είναι ότι αυτές οι τρεις τροπολογίες δεν δικαιολογούνται και θα πρέπει να αποσυρθούν, διότι δεν πληρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις».

Ο κ. Βούτσης απάντησε ότι οι τροπολογίες σχετικά με την χρηματοδότηση των κομμάτων και σε σχέση με τα αποθεματικά της τοπικής αυτοδιοίκησης «είναι απολύτως μέσα στην ύλη του νομοσχεδίου που συζητάμε». «Είτε έτσι είτε αλλιώς αφορούν στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ούτε υπάρχει κάποιο ακόμα πιο κατάλληλο νομοσχέδιο στο οποίο να μπει μία τέτοια τροπολογία. Ίσως να είναι η επιτομή των τροπολογιών σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο. Αυτή είναι η δικιά μου άποψη», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε ότι «σε σχέση με την εκπρόθεσμη τροπολογία του κ. Μάρδα (σ.σ. για τα διαθέσιμα των ΟΤΑ), εκεί υπάρχει απόλυτη απαγόρευση από τον Κανονισμό», αλλά επεσήμανε ότι «είναι μία θετική τροπολογία». «Το προηγούμενο που υπάρχει σε σχέση με τέτοιου είδους τροπολογίες, που κρίνονται ως θετικές, αλλά έχουν υπάρξει εκπρόθεσμες, είναι ότι αποφαίνεται το Σώμα αν θα δεχθεί κατά παρέκκλιση», συνέχισε.

Έτσι στις 2 το πρωί οι βουλευτές ηγέρθησαν προκειμένου να εισαχθούν οι επίμαχες τροπολογίες.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή