Συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας για την ελληνική οικονομία

Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 21:36
UPD:21:51
Duncan Hull
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ολοκληρώθηκε στη Φρανκφούρτη η δίωρη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Στη συνάντηση εξετάστηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχθεί από το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και μετά, που θα οδηγούσε στη χαλάρωση των χρηματοδοτικών περιορισμών προς την Ελλάδα από την ΕΚΤ, εν όψει και της αυριανής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Δραγασάκης αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «η συμφωνία είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος», κάτι που μεταφέρθηκε και στον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ.

Αν και σε πρώτη φάση φαίνεται ότι η κυβέρνηση απέτρεψε τα χειρότερα σενάρια όπως το «κλείδωμα» του  ELA, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι στην αυριανή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ θα αποφασισθεί μια ακόμη μικρή αύξηση του ELA συνεχίζοντας επί της ουσίας το «μαρτύριο της σταγόνας» για την ελληνική οικονομία.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές του Μαξίμου επιχείρησαν να αναδείξουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις του ΔΝΤ με την Κομισιόν στο ελληνικό πρόβλημα, διαφορές που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δυσκολεύουν την επίτευξη συμφωνίας.  

Μάλιστα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της καλεί την πλειοψηφία των πολιτών να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης στον αγώνα υπεράσπισης των «κόκκινων γραμμών» που έχουν τεθεί από την ελληνική πλευρά στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Επί της ουσίας το Μαξίμου, με όχημα τις διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν, που «γεμίζουν κόκκινες γραμμές τη διαπραγμάτευση»,  προσδοκά να βρει λύση στο πρόβλημα της χρηματοδοτικής ασφυξίας της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητική πηγή από τη στιγμή που η Κομισιόν «έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στη μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών», «ανοίγει ο δρόμος αν όχι για μία έντιμη συμφωνία που μπορεί να αναζητηθεί το προσεχές διάστημα, τουλάχιστον για μια απόφαση της ΕΚΤ που θα άρει τη χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας».

Το κρίσιμο θέμα είναι η πλευρά των Ευρωπαίων να πειστεί ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση μπορούν να φέρουν χρήματα και να καλύψουν το όποιο δημοσιονομικό κενό προκύψει από το γεγονός ότι, όπως οι πάντες πλέον παραδέχονται , δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 3% στον φετινό προϋπολογισμό για το πρωτογενές πλεόνασμα.  

Για την ίδια βέβαια πηγή το ακανθώδες θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος (που εξαρτάται και από την πορεία του προϋπολογισμού και συνεπώς και από τις ευρύτερες εξελίξεις) και η απομείωση του χρέους μπορούν να συζητηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μετά από μια συμφωνία σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όπως παραδέχθηκε σήμερα και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή