Κόντρα Γ. Κατρούγκαλου - Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή

Ονομαστική ψηφοφορία επί του ν/σ για τη Δημόσια Διοίκηση μετά από αίτημα της ΝΔ
Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 12:28
UPD:13:22
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Δημόσια Διοίκηση.

«Η αντιπαράθεση δεν είναι επί του μεγέθους του κράτους, είναι λάθος να ξεκινάμε την συζήτηση από το κόστος. Να ξεκινάμε την συζήτηση από το τι κράτος θέλουμε, από το αν θα παρέχει υγεία, ασφάλιση, παιδεία, ασφάλεια στους πολίτες, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Σουηδίας, για να προχωρήσει στο συμπέρασμα πως «το μέγεθος δεν επηρεάζει όταν η οργάνωση του κράτους είναι ορθολογική», όμως στην Ελλάδα «είχαμε το πελατειακό κράτος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Δεν θέλετε κράτος για τους πολλούς, αλλά κράτος από πολλούς, εκεί έγκειται η φιλοσοφική μας διαφωνία», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι το 2009 είχαμε 920.000 δημόσιους υπαλλήλους και το τέλος του 2014 είχαμε πέσει στους 640.000, ενώ για μισθούς πληρώναμε το 2009 24 δισ. ευρώ και το 2014 15,7 δισ. ευρώ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε λόγο για «νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος». «Πρόκειται για ανεύθυνη τακτοποίηση των προεκλογικών οφειλών του κόμματος που επένδυσε στην ψήφο των δημοσίων υπαλλήλων» υποστήριξε.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Απαντώντας στην αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού για το πελατειακό κράτος, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «υπήρχαν πολλοί πελάτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που βολεύτηκαν στο δημόσιο και εν πολλοίς η παθογένεια του Δημοσίου οφείλεται σε αυτές τις πελατειακές σχέσεις». «Όμως», συνέχισε, «οι πελάτες του κράτους αυτού προσέτρεξαν σε νέους προστάτες. Εσείς κληρονομήσατε τους πελάτες του παλαιού συστήματος και γι’ αυτό παλεύετε να τους τακτοποιήσετε».

Ακόμη ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε «να μην υπάρξει αυτοδίκαιη παύση των ανεξάρτητων αρχών εν μέσω θητείας» με την θέσπιση ορίου ηλικίας, υποστηρίζοντας ότι «είναι αντισυνταγματικό». «Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε παύση θητείας εν μέσω της θητείας τους επικαλούμενοι ένα όριο ηλικίας που θα θέσετε τώρα», είπε και σημείωσε: «Βάλτε ένα φρένο στην προσπάθεια που κάνετε να βλέπετε το κράτος ως λάφυρο».

Ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι ο νόμος για τον ΑΣΕΠ «είχε όριο ηλικίας τα 70 έτη για τα μέλη του ΑΣΕΠ και τα 75 έτη για τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ. Μετά από επανειλημμένες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ άφησα το όριο ηλικίας για τα μέλη του στα 70 έτη και κατέβασα το όριο ηλικίας για τον Πρόεδρο στα 73 έτη. Ε, δεν το λες και τόπο στα νιάτα». «Μου φάνηκε λογικό να επεκταθεί η ρύθμιση και στις άλλες ανεξάρτητες αρχές» συμπλήρωσε και τόνισε και ότι δεν είναι ούτε προσωπική ούτε φωτογραφική ρύθμιση, και γι’ αυτό δεν είναι αντισυνταγματική.

«Έτσι αντιλαμβάνεστε τις ανεξάρτητες αρχές;», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης προτείνοντας να υπάρξει «τουλάχιστον μεταβατική διάταξη».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ επανέφερε το ζήτημα της «σύγκρουσης συμφερόντων», που, όπως υποστήριξε, έχει ο Γ, Κατρούγκαλος λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας.

«Κάποιος που στο παρελθόν υπηρετούσε συμφέροντα εργαζομένων μπορεί να γίνει Υπουργός; Διαπλεκόμενος με καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, απολυμένους;» ρώτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «διάκριση των δύο εθνών» που έκανε ο συντηρητικός Πρωθυπουργός της Αγγλίας Μπέντζαμιν Ντισραέλι το 1865. Τότε ο Ντισραέλι είχε ανακοινώσει ότι στην Αγγλία δεν υπήρχε ένα έθνος, αλλά δύο έθνη: το έθνος των φτωχών και το έθνος των πλουσίων – τη μεταφορά αυτή, είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, τη χρησιμοποίησε αργότερα ο Λένιν.

«Εμείς έχουμε οργανική σχέση με τους πολλούς», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Όταν εκπροσωπούσα τους ανθρώπους αυτούς εκπλήρωνα ένα πολιτικό ρόλο που εκπληρώνω και σήμερα. Δεν υπάρχει αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον, γιατί το συμφέρον των πολλών είναι και γενικό συμφέρον. Τώρα το δίκιο των πολλών μπορεί να γίνει και θετικό δίκαιο. Τους ίδιους εξυπηρετούσαμε και τότε, τους ίδιους και τώρα».

«Για άλλο σας ασκήσαμε κριτική και σ’ αυτό δεν έχετε απαντήσει. Είστε πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος τον κατηγόρησε ότι επαναλαμβάνει «μία βρωμερή συκοφαντία για σύγκρουση συμφερόντων που κανείς άλλος δεν είχε επαναλάβει εδώ μέσα».

«Σας σέβομαι ως πολιτικό αντίπαλο, ως δικηγόρο, επισημαίνω την σύγκρουση συμφερόντων», σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ. «Θα είστε ανοιχτός σε πολιτική κριτική, δεν έκανα καμία αναφορά στον χαρακτήρα σας. Προφανώς και η σύγκρουση συμφερόντων δεν ενέχει προσωπικό, πολιτικό είναι το ζήτημα» συμπλήρωσε.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Ν.Δ. κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που αφορά την Δημόσια Διοίκηση.

Το νομοσχέδιο συζητείται από χθες στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι σήμερα το βράδυ.

Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί περίπου στις 4 το απόγευμα.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή