Έντονες αντιδράσεις διεθνώς έχει προκαλέσει η εκτέλεση στην Ινδονησία ξένων υπηκόων που είχαν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών.
Οκτώ θανατοποινίτες, επτά ξένοι και ένας Ινδονήσιος, τουφεκίστηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη (τοπική ώρα), στη φυλακή του νησιού Νουσακαμπανγκάν.
Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και δύο Αυστραλοί, γεγονός που οδήγησε την Αυστραλία να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ινδονησία.
«Σεβόμαστε την εθνική κυριαρχία της Ινδονησίας, αλλά οικτίρουμε αυτό που συνέβη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.
Σοκ και αγανάκτηση εξέφρασε η Βραζιλία, καθώς ένας υπήκοός της ήταν μεταξύ των εκτελεσθέντων. Η Βραζιλιάνα πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ είχε απευθύνει εκκλήσεις να μην προχωρήσει η εκτέλεση, ωστόσο δεν εισακούσθηκε.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις διμερείς σχέσεις με την Ινδονησία και θα αποφασίσει ποια μέτρα θα λάβει. Είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας στην Τζακάρτα μετά από μία άλλη εκτέλεση - πριν από τρεις μήνες και σήμερα έκανε σαφές ότι δεν σχεδιάζει να τον στείλει ξανά στην ασιατική χώρα ή να τον αντικαταστήσει.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε τις εκτελέσεις εξαιρετικά λυπηρή εξέλιξη και κάλεσε την Ινδονησία να εφαρμόσει εκ νέου μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής.
«Η Ινδονησία απευθύνει εκκλήσεις να επιδειχθεί επιείκεια όταν δικοί της υπήκοοι αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου σε άλλες χώρες, επομένως είναι ακατανόητο γιατί αρνείται με τόσο απόλυτο τρόπο να δείξει η ίδια επιείκεια για εγκλήματα μικρότερης βαρύτητας τα οποία διαπράττονται στην επικράτειά της», επισήμανε στη Γενεύη ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Την αντίθεση της Γαλλίας στη θανατική ποινή «οπουδήποτε και υπό οιεσδήποτε συνθήκες» υπενθύμισε το Παρίσι, με αφορμή τις εκτελέσεις στην Ινδονησία.
Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε αλληλεγγύη στις χώρες οι υπήκοοι των οποίων εκτελέστηκαν και υπενθύμισε ότι «οι γαλλικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή υπέρ του Σερζ Ατλαουί», ο οποίος έχει επίσης καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών, αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από τον κατάλογο των προσώπων που επρόκειτο να τουφεκιστούν λόγω μιας προσφυγής του στην ινδονησιακή δικαιοσύνη που εκκρεμοδικεί.
Η γενική εισαγγελία της Ινδονησίας επανέλαβε ερωτηθείσα σχετικά ότι σε περίπτωση απόρριψης της διοικητικής προσφυγής θα εκτελεστεί, ενώ διεμήνυσε ότι οι αρχές δεν θα περιμένουν «για πολύ».