Κυβέρνηση: Προσδοκά ενδιάμεση συμφωνία, αφήνει ανοιχτό το δημοψήφισμα

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 11:37
UPD:11:44
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Το βράδυ αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο «σκούπα», με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να λύσει τον γρίφο της διαπραγμάτευσης και να φτάσει σε μία βήμα βήμα συμφωνία με εταίρους και δανειστές

Το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης», θα βασίζεται στη λίστα Βαρουφάκη (δημοσιονομικά, φόρους, ραδιοσυχνότητες, Δημόσιο), αν και «έχει εμπλουτιστεί ποιοτικά», όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών τη Δευτέρα, και δεν θα περιλαμβάνει τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια και bad bank.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μαξίμου, το ν/σ θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη και όταν και εάν «περάσει» από τη Βουλή, θα «ικανοποιήσει» και ένα πάγιο αίτημα των δανειστών οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις να ψηφίζονται από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φτάσει η όποια συμφωνία στα κοινοβούλια των κρατών-μελών. Το ν/σ, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει και το αντικείμενο της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, θέμα της οποίας ήταν ο καθορισμός της ατζέντας για τις συνομιλίες, οι οποίες θα επαναρχίσουν αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αν στις συνεδριάσεις του Brussels Group, υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη, παρουσιαστεί εμπλοκή ή χρειαστεί πολιτικός χειρισμός, θα αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, που θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Χουλιαράκη, ενώ ο Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, θα είναι επιφορτισμένος με το δύσκολο έργο της «εξυπηρέτησης» των τεχνικών κλιμακίων, για τα οποία οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα υπουργεία.

Σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, για κάποιους  «περιθωριοποίηση» του Γιάνη Βαρουφάκη, για τον οποίο ήταν πλέον κάτι παραπάνω από εμφανές ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η κυβέρνηση προσδοκά να φτάσει σε μια ενδιάμεση συμφωνία, ακόμη και πριν το τέλος του τρέχοντος μηνός, σε κάθε περίπτωση εντός του πρώτου 10ήμερου του Μαΐου, για την οποία ο Πρωθυπουργός είπε το βράδυ της Δευτέρας στη συνέντευξή του στο STAR ότι «βολεύει και την κυβέρνηση και τους δανειστές».

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή επικρατήσει η άποψη του «σκληρού» πυρήνα των δανειστών για μια συνολική συμφωνία στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τότε, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του, «δεν είναι δημοσιονομικό αλλά εθνικό θέμα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη στήριξη του ελληνικού λαού, μέσω ενός δημοψηφίσματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση αποκλείει το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή