Επικλήσεις και αδιέξοδα...

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 19:26
UPD:19:27
REUTERS/STEFAN WERMUTH

Δεν ξέρω πόσοι Βρετανοί θα «μετανοήσουν» και θα δουν με άλλο μάτι την ανέχεια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο στα σύνορα της χώρας και της Ε.Ε., αλλά πολύ φοβάμαι ότι η επίκληση του θείου κάνει απόλυτα διαφανές το αδιέξοδο.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
 [email protected]

Στη Βρετανία έχουν εκλογές. Εχουν και το ευρωσκεπτικιστικό και ξενοφοβικό UKIP. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ο Νάιτζελ Φάρατζ πιέζει. Μιλώντας στο BBC έκανε μία παραχώρηση.

«[Αν] πρέπει να δώσουμε σε κάποιους χριστιανούς καθεστώς πρόσφυγα, δεδομένου ότι με όσα συμβαίνουν στο Ιράκ και τη Λιβύη δεν έχουν σχεδόν πουθενά να πάνε, τότε εντάξει, αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι ο καθένας που έρχεται γίνεται δεκτός».

Στη θάλασσα των προεκλογικών αναγκών επιπλέει το μεταναστευτικό και στις σωστικές επιχειρήσεις επιστρατεύεται μέχρι και ο προστάτης Αγιος της Αγγλίας. Ο Αγιος Γεώργιος καλείται από τον κεντρώο Independent να σκοτώσει τον δράκο των προκαταλήψεων. Χαρακτηρίζει τον Αγιο σύμβολο πολυπολιτισμικότητας και παραθέτει τους λόγους που δικαιολογούν τη θέση του αυτή, με κυριότερη ότι ήταν μετανάστης, με τη σύγχρονη έννοια του όρου και κυνηγήθηκε ως μετανάστης, βίωνε διακρίσεις και διώξεις από άτομα με διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω από τα δικά του.

Δεν ξέρω πόσοι Βρετανοί θα πειστούν από τον βίο του τροπαιοφόρου και ελευθερωτή, αλλά, καθώς λέγουν και στον Νότο «-Αϊ-Γιώργη, βοήθα μου. -Σείε κι εσύ τα πόδια σου».

Αν δεν κινηθεί και η Ε.Ε., ούτε το δράμα των μεταναστών και των προσφύγων θα σταματήσει ούτε οι δικαιολογημένοι φόβοι των ευρωπαϊκών πληθυσμών θα αντιμετωπιστούν, τροφοδοτώντας εχθρότητα και κόμματα.

Δεν ξέρω πόσοι Βρετανοί θα «μετανοήσουν» και θα δουν με άλλο μάτι την ανέχεια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο στα σύνορα της χώρας και της Ε.Ε., αλλά πολύ φοβάμαι ότι η επίκληση του θείου κάνει απόλυτα διαφανές το αδιέξοδο.

Καλά και άγια τα αντίδοτα, αλλά φτάνουν στα όριά τους. Αν έπιαναν δεν θα υπήρχε φορολογούμενος που να μην τιμά τον Αγιο Μάμα και να προσεύχεται, αν όχι σε απαλλαγή φορολογίας, όπως εκείνος, τουλάχιστον για μειωμένα βάρη. Βοήθειά μας...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή