Ν.Δ.: Σε τι αποσκοπεί η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό;

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015 19:38
UPD:19:41
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κύκλοι της Ν.Δ. αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε προτάξει στους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, θέτοντας για πρώτη φορά το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής.

A- A A+

Επικριτική απέναντι στην κυβέρνηση για το ζήτημα του μεταναστευτικού εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, καταλογίζοντάς της ότι ενθαρρύνει το φαινόμενο και προσελκύει παράτυπους μετανάστες.

Κύκλοι της Ν.Δ. αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε προτάξει στους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, θέτοντας για πρώτη φορά το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι για πρώτη φορά τέθηκε επί ελληνικής προεδρίας το ζήτημα να πιεστούν οι χώρες προέλευσης των παράτυπων μεταναστών, ώστε να συνεργαστούν ενεργά, ενώ προσθέτουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση εξασφάλισε για την Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, με τον ορισμό του Δ. Αβραμόπουλου ως Επιτρόπου.

Πηγές από τη Ν.Δ. κάνουν λόγο για τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής από τη μεριά της προηγούμενης κυβέρνησης, στηριζόμενη σε  τρεις πυλώνες: άσυλο, εξωτερική φύλαξη των συνόρων και επιστροφές των παράτυπων μεταναστών.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση, ενώ επετεύχθη η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου απονομής ασύλου, με υπηρεσίες διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική.

«Κατορθώσαμε, τα έτη 2013 – 2014, να επιστρέψουμε στις χώρες προέλευσης αριθμό παράνομων οικονομικών μεταναστών τουλάχιστον ίσο με αυτούς που εισήλθαν. Περιορίσαμε, με τη νέα πολιτική φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, τις εισροές παράνομων μεταναστών, με αποτέλεσμα οι είσοδοι από τα χερσαία σύνορα να μηδενιστούν και από τα θαλάσσια να περιοριστούν, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που είχαμε τότε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά έδινε προτεραιότητα στην έρευνα και τη διάσωση για ανθρωπιστικούς λόγους, διακρίνοντας εκείνους «που νόμιμα ζητούν άσυλο, γιατί προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, από εκείνους οι οποίοι εισέρχονται λαθραία στην Ευρώπη με τη βοήθεια των απάνθρωπων κυκλωμάτων των παράνομων διακινητών, οι οποίοι έχουν, ως γνωστόν, στήσει βιομηχανία εκμετάλλευσης χιλιάδων δυστυχισμένων». 

Συνεχίζοντας, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η Ελλάδα είναι «η μόνη χώρα στην Ευρώπη που προσελκύει λαθρομετανάστες», προσάπτοντας στην κυβέρνηση ότι ενθαρρύνει το φαινόμενο, «προσφέροντας ακόμα και τη δυνατότητα σε καλοθελητές να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός της Συνθήκης Σένγκεν».

«Σε τι αποσκοπεί η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης;», διερωτώνται οι παράγοντες της Ν.Δ., θέτοντας μία σειρά από ερωτήματα.

«Να έρθουν στην Ελλάδα εκατομμύρια νέοι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, επειδή η ίδια είναι ανίκανη να διαχειριστεί μεταναστευτικές ροές και πρόθυμη να ακολουθεί πιστά την πολιτική των απόλυτα ανοιχτών συνόρων, όπως άλλωστε ορίζει και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ; Θα καταγγείλει την πολιτική του κ. Καμμένου, που δίκαια ανησύχησε την παγκόσμια κοινότητα, όταν απείλησε ότι θα στείλει Τζιχαντιστές στην υπόλοιπη Ευρώπη;», αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, διερωτώνται αν θα ενεργοποιηθούν τα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν νέα κέντρα φιλοξενίας.

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από την κυβέρνηση να συνεχιστεί η άσκηση πιέσεων προς την Ευρώπη και την Τουρκία, αλλά η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.

Κλείνοντας, οι ίδιες πηγές από τη Ν.Δ. διερωτώνται αν «θα επιμείνει η κυβέρνηση στη γραμμή Σαμαρά, που επανειλημμένως διακήρυξε στους εταίρους μας ότι οφείλει η Ευρώπη να δώσει προτεραιότητα στον εντοπισμό και την τιμωρία των παράνομων διακινητών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή