Ε.Ε.: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκαλεί ο Τουσκ για το μεταναστευτικό

Την Πέμπτη
Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015 17:52
UPD:21/04/2015 09:43
REUTERS/YVES HERMAN

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκαλεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν αποφάσεις για το μεταναστευτικό (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκαλεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Πέμπτη, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν αποφάσεις για το μεταναστευτικό.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, κυρίως με πλωτά μέσα δια μέσου της Μεσογείου έχει οδηγήσει σε τραγικά δυστυχήματα στα οποία χάνονται εκατοντάδες ζωές μεταναστών, ενώ τα μέσα τα οποία διαθέτουν μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δεν έχουν αποδώσει έλεγχο των ροών και αποφασιστικό χτύπημα του δουλεμπόριου.

Να σταματήσουν τους θανάτους προσφύγων στη Μεσόγειο αυξάνοντας τις διασώσεις και συλλαμβάνοντας τους διακινητές δεσμεύτηκαν εξάλλου νωρίτερα εντός της ημέρας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκλονισμένοι από τραγωδία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που κόστισε τη ζωή έως και 700 ανθρώπων ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

EURONEWS

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δείξει απροθυμία να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, φοβούμενες ότι με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να κάνουν τον διάπλου σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη, αλλά αντιμετωπίζουν τώρα την οργή για τον θάνατο των προσφύγων.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς προσερχόταν στη συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο. «Δεν μπορούμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μια ιταλική απάντηση», πρόσθεσε.

Σχέδιο 10 σημείων από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο,που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζίερ.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης και του αριθμού των πλωτών μέσων για την επιχείρηση «Τρίτων» στα μεσογειακά ύδατα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή