Ολοκληρώθηκε η πορεία κατά της εξόρυξης χρυσού

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 20:30
UPD:20:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις διφορούμενες δηλώσεις, να ακυρώσει τη επένδυση, αλλά και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής εις βάρος του κινήματος και υπέρ της εταιρίας.

A- A A+

Του Μάκη Συνοδινού

Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια, κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή και επέστρεψαν στη συνέχεια και πάλι στα Προπύλαια.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, με αρκετούς δρόμους να παραμένουν κλειστοί για ώρες, λόγω των συγκεντρώσεων και πορειών υπέρ και κατά των μεταλλείων στις Σκουριές.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών έξω από την Πρυτανεία του πανεπιστημίου, ενώ φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων κατά μήκος των οδών Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις διφορούμενες δηλώσεις, να ακυρώσει τη επένδυση, αλλά και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής εις βάρος του κινήματος και υπέρ της εταιρίας.

Από τη πλευρά τους οι μεταλλωρύχοι που ήρθαν Αθήνα το πρωί, αποφάσισαν το απόγευμα να αποχωρήσουν από το Σύνταγμα με κατεύθυνση προς το Καλλιμάρμαρο, όπου τους περίμεναν τα λεωφορεία τους.

Η απόφασή τους ήταν εκτός προγράμματος, καθώς είχε γίνει γνωστό ότι οι εργαζόμενοι των μεταλλείων θα παρέμεναν στο Σύνταγμα μέχρι αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων επιφανείας των μεταλλείων κ. Χατζή, την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στην Αθήνα περίπου 150 άτομα, με σκοπό να κατασκηνώσουν μέχρι να βρεθεί λύση στο θέμα τους.

Παράλληλα, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έβαλε στο στόχαστρό του την Eldorado Gold,  με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων της μεταλλωρύχων.

Το υπουργείο, αφού σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται, «ακόμα και αν η διαμαρτυρία τους στρέφεται άδικα κατά της κυβέρνησής μας» και διαβεβαίωσε ότι κανένας τους δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του, καταφέρθηκε κατά της Eldorado Gold, κατηγορώντας την ότι τους χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» και μόλις κατοχυρώσει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της θα πετάξει στο δρόμο πολύ μεγάλο μέρος όσων δουλεύουν σήμερα.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή