Γιατί ο Πρωθυπουργός παρενέβη σήμερα

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 20:28
UPD:20:30
INTIME NEWS/© European Union

Επιλέχθηκε ο Πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει και το «τοπίο» της διαπραγμάτευσης με εταίρους και δανειστές, μετά τις αντικρουόμενες απόψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το θέμα, αλλά και τη διάσταση απόψεων που παρατηρείται μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

A- A A+

Επιβεβλημένη θεωρήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, η σημερινή δήλωση - παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πρακτορείο Reuters, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων και δηλώσεων αξιωματούχων εντός και εκτός συνόρων για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Επιπροσθέτως, επιλέχθηκε ο Πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει και το «τοπίο» της διαπραγμάτευσης με εταίρους και δανειστές, μετά τις αντικρουόμενες απόψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το θέμα, αλλά και τη διάσταση απόψεων που παρατηρείται μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Γι' αυτό και ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του καταγράφει τέσσερα σημεία διαφωνίας: Τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οι μεγαλύτερες διαφωνίες παρατηρούνται στο ασφαλιστικό, όπου οι δανειστές, πέρα από μια νέα παρέμβαση για εξοικονόμηση 1 δισ. κατ’ έτος, αντιδρούν και στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος γεγονός που, κατά την κυβέρνηση, θα οδηγήσει τα επικουρικά ταμεία σε εξαφάνιση.

Στις εργασιακές σχέσεις οι μεγαλύτερες διαφωνίες εδράζονται στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να αυξήσει σταδιακά τον κατώτατο μισθό. Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται το θέμα των ομαδικών απολύσεων δεν αποτελεί σημαντικό σημείο διαφωνίας.

Ούτε η αύξηση του ΦΠΑ σε κάποιες ειδικές κατηγορίες θεωρείται σημείο ικανό να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αποτυχία με δεδομένες και τις κατά καιρούς δηλώσεις μιας σειράς κυβερνητικών στελεχών για παράδειγμα για την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών σε δημοφιλή νησιά.

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποίησεις είναι ένα θέμα, που σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος μπορεί να βρεθεί ένα modus vivendi, μεταξύ των δύο πλευρών. Αρκεί, σημειώνει, να ξεπεραστούν οι «πολιτικές διαφωνίες» στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης».

Η δήλωση βέβαια του Πρωθυπουργού συνδέεται και με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group από μεθαύριο Σάββατο, με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, του προέδρου του ΣΟΕ, Γιώργου Χουλιαράκη, του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκου Θεοχαράκη και της συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Έλενας Παναρίτη, ενώ από πλευράς  εταίρων, ως εκπρόσωποι των θεσμών, θα πάρουν μέρος οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή