Σωματείο ΑΞΙΟΤΗΣ: Επαναλαμβάνονται φαινόμενα αναξιοκρατικής λειτουργίας του κράτους

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 16:17
UPD:22:18
axiotes.blogspot.gr

Ο Γιάννης Αναστασόπουλος, πρόεδρος του σωματείου ΑΞΙΟΤΗΣ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Την ανάγκη να υπάρξει αξιοκρατία στο Δημόσιο υπογραμμίζουν ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου ΑΞΙΟΤΗΣ, καταγγέλλοντας διορισμούς σε θέσεις ευθύνης με κομματική ταυτότητα ή με κριτήριο τη συγγένεια με κάποιον πολιτικό.

Σε γραπτή του τοποθέτηση το σωματείο παρατηρεί ότι επαναλαμβάνονται φαινόμενα αναξιοκρατικής λειτουργίας του κράτους, καθώς «για μια ακόμη φορά αποτυχόντες πολιτευτές προκρίνονται ως “κατάλληλοι” για θέσεις ευθύνης σε κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, σε θέσεις συμβούλων, σε οργανισμούς και λοιπούς φορείς του Δημοσίου, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, αγνοώντας το περίφημο σύστημα Δι@υγεια και το Opengov, με κριτήρια που κάθε άλλο παρά αξιοκρατικά μπορούν να χαρακτηριστούν.  

Ακόμη εκφράζει τον φόβο ότι η νέα κυβέρνηση «που έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού με την ελπίδα και την προοπτική για αξιοσύνη και εντιμότητα, όχι μόνο ακολουθεί τις πρακτικές νεποτισμού των προκατόχων της, “τακτοποιώντας” τους ημέτερους, αλλά αμφισβητεί και τη σκοπιμότητα της αριστείας».

Τέλος, το σωματείο εκφράζει την ανάγκη να υπάρξει θέληση για να γίνουν ριζικές τομές και «να περάσουμε από τις πελατειακές κομματικές σχέσεις σε ένα δίκαιο σύστημα που αξιοποιεί τα καλά μυαλά που υπάρχουν (εντός και εκτός Δημοσίου Τομέα) και θέλουν να προσφέρουν για το καλό του τόπου».

Το σωματείο ΑΞΙΟΤΗΣ είναι ένας επιστημονικός, μη κερδοσκοπικός φορέας προβληματισμού και διαλόγου, αλλά και δράσης για την προαγωγή των αρχών και των κανόνων της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και του εκσυγχρονισμού στη δημόσια διοίκηση, στον τομέα των επιχειρήσεων και στην κοινωνία των πολιτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή