Ανενόχλητος δολοφόνος, αθέατη υποψία και ασυνήθιστες αποκαλύψεις

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 08:15
UPD:14:45
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Ένας από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, δύο οικογένειες που διχάζονται από μια υποψία, μια φιλενάδα με παράξενα μυστικά, μία κοριτσίστικη συμμορία και μια ταπεινωμένη μαθήτρια πρωτοστατούν στα πλάνα αυτής της κινηματογραφικής εβδομάδας.

«Child 44»

Ο - βραβευμένος με Όσκαρ - σκηνοθέτης και παραγωγός Ρίντλεϊ Σκοτ υπογράφει την παραγωγή του δραματικού θρίλερ του Ντανιέλ Εσπινόζα, ο οποίος μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το - προτεινόμενο για Booker Prize - ομώνυμο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Τομ Ρομπ Σμιθ. Το βιβλίο βασίζεται στα πραγματικά, σοκαριστικά γεγονότα της δολοφονικής δράσης του Αντρέι Τσικατίλο, σεσημασμένου και καταδικασμένου δολοφόνου, με έντονη δράση τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, στη Σοβιετική Ρωσία, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Χασάπης του Ροστόφ» και «Κόκκινος Αντεροβγάλτης». Ο - υποψήφιος για Όσκαρ - Γκάρι Όλντμαν και οι Τομ Χάρντι, Νούμι Ράπας, Βενσάν Κασέλ, Τζόελ Κίναμαν, Τζέισον Κλαρκ, Τσαρλς Ντανς και Σαμ Σπρούελ μάς μεταφέρουν σε ένα πολιτικά φορτισμένο περιβάλλον, όπου δρα ένας από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έχοντας ήδη διαπράξει 43 φόνους, σχεδιάζει με μανία τις επόμενες κινήσεις του, συνεχίζοντας ανενόχλητος το αποτρόπαιο έργο του, αφού το κράτος κάνει τα στραβά μάτια και οι αρμόδιοι βαφτίζουν τις βάναυσες δολοφονίες ατυχήματα.

«Τα δικά μας παιδιά»

Διερευνώντας, κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου, τη βία, την αποξένωση και την ατομική ευθύνη, το ιταλικό δράμα του Ιβάνο Ντε Ματέο, που βασίζεται  στο μπεστ σέλερ του Χέρμαν Κοχ,  «Το δείπνο», το οποίο έχει μεταφραστεί σε 37 γλώσσες και έχει κυκλοφορήσει σε 53 χώρες, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας από τα Europa Cinemas, στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας. Με τους Αλεσάντρο Γκάσμαν, Τζιοβάνα Μετζοτζιόρνο, Λουίτζι Λο Κάσκιο και Μπάρμπορα Μπομπούλοβα, η ταινία καταγράφει την αθέατη πλευρά της σύγχρονης αστικής οικογενειακής ζωής και θέτει ερωτήματα σε όλους μας, μέσα από την ιστορία των οικογενειών δύο αδελφών, των οποίων η ήδη εύθραυστη ισορροπία κλονίζεται, όταν υποψιάζονται ότι τα παιδιά τους έχουν εμπλακεί σε ένα θανατηφόρο ατύχημα.

«Ήθελα να γυρίσω μια ταινία για τη βία που κρύβεται μέσα μας, η οποία μπορεί να εκραγεί κατά τύχη, κατά λάθος, σε οποιονδήποτε από εμάς. Όταν συμβαίνει αυτό, οι χαρακτήρες αλλάζουν, οι ρόλοι αντιστρέφονται. Όντας πατέρας, ρώτησα τον εαυτό μου μέχρι ποιο σημείο μπορούμε ή πρέπει να αγνοούμε τη συνείδησή μας, για να προστατεύσουμε την ευτυχία μας. Το τι λέει η καρδιά έρχεται, συχνά, σε σύγκρουση με το τι είναι δίκαιο. Και υπάρχει μια πολύ βαθιά διαφορά μεταξύ του τι είμαστε και της εικόνας του εαυτού μας, που δημιουργούμε μέρα με τη μέρα».

«Η καινούρια φιλενάδα»

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Φρανσουά Οζόν μετατρέπει το ομώνυμο διήγημα της Ρουθ Ρέντελ σε μια κινηματογραφική ωδή για τη μεταμόρφωση, τον πόθο και τη σεξουαλικότητα, δημιουργώντας μια ερωτική ιστορία γεμάτη σασπένς. Οι Ρομέν Ντιρί, Αναΐς Ντεμπουστιέ και Ραφαέλ Περσονάζ ξετυλίγουν την ιστορία μιας κοπέλας, η οποία, μετά τον θάνατο της καλύτερής της φίλης, πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη, ώσπου μια καινούρια φιλενάδα, που κρύβει ένα ασυνήθιστο μυστικό, την οδηγεί σε πολλές αναπάντεχες αποκαλύψεις.

«Τα κορίτσια»

Το δράμα της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου Σελίν Σιαμά - με τους Καριτζά Τουρέ, Ασά Σιλά, Λιντσέι Καραμό και Μαριετού Τουρέ -  σημείωσε αξιόλογη φεστιβαλική πορεία και είχε 4 υποψηφιότητες στα βραβεία Σεζάρ. Σε μια ιστορία ενηλικίωσης, μια παρέα κοριτσιών με ανήσυχο πνεύμα αντιστέκεται στις κοινωνικές συμβάσεις, αναζητεί τον έρωτα και το νόημα της φιλίας, φλερτάρει με την παρανομία και διεκδικεί με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία της.

Η δημιουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Παρόλο που η ιστορία αφορά μια συγκεκριμένη γενιά και είναι ιδιαίτερα ριζωμένη στη γαλλική κοινωνία, ανήκει, επίσης, στη σφαίρα της κινηματογραφικής μυθολογίας: νέοι που υπόκεινται σε κοινωνικούς περιορισμούς και ταμπού. Είναι μια ιστορία, που είναι καλύτερο να τη διηγηθούν, στη σημερινή Γαλλία, οι νεαρές γυναίκες, που μεγάλωσαν στις φτωχές περιοχές των μειονοτήτων».

«Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α.»

Χωρίς να γνωρίζει ότι το μυθιστόρημα είχε γραφτεί από μια δεκαεπτάχρονη, μέχρι τη στιγμή που χρειάστηκε να πάρει άδεια από τη μητέρα της για τα δικαιώματα, ο - βραβευμένος με Όσκαρ - σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος της μικρού μήκους ταινίας «West Bank story», μεταφέρει στον κινηματογράφο το βιβλίο της Κόντι Κέπλινγκερ, «The duff», συνθέτοντας μια κωμωδία με πρωταγωνιστές τους Μέι Ουίτμαν, Μπιάνκα Σάντος, Σκάιλερ Σάμουελς, Κεν Τζονγκ, Ρόμπι Έιμελ και Νικ Έβερσμαν.

Πρόκειται για την ιστορία μιας ευτυχισμένης τελειόφοιτης Λυκείου, της οποίας ο κόσμος καταρρέει, όταν ανακαλύπτει πως τα αγόρια την πλησιάζουν μόνο για να προσεγγίσουν τις όμορφες φίλες της, και το παρατσούκλι της είναι Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α., δηλαδή «φίλη, λόγω όγκου, μάζας, περιφέρειας και ασχήμιας». Αποφασισμένη να αποκοπεί από την καταστροφική της παρέα, αρχίζει έναν αγώνα, προκειμένου να αποτινάξει από πάνω της αυτήν τη ρετσινιά.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς