Ομπάμα: Ιστορική καμπή η αναθέρμανση σχέσεων με Κούβα

Σάββατο, 11 Απριλίου 2015 22:36
UPD:22:59
REUTERS/JONATHAN ERNST

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν σημαντικές διαφορές.

A- A A+

Ιστορική χαρακτηρίζεται η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο στον Παναμά -η πρώτη μεταξύ δύο ηγετών των χωρών αυτών εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

Νωρίτερα ο Ομπάμα χαρακτήρισε σημείο καμπής την αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας απευθυνόμενος σε 34 ηγέτες, ανάμεσά τους και στον Κάστρο, στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής.

Από την πλευρά του ο Κάστρο έκανε έκκληση για άρση του οικονομικού αποκλεισμού που μετρά δεκαετίες. Περιέγραψε τον Ομπάμα ως έντιμο άνδρα, στη διάρκεια μακροσκελούς ομιλίας του, που επικεντρώθηκε κυρίως στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών.

«Όταν μιλάω για την επανάσταση, με πλημμυρίζει το πάθος. Θα πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τον πρόεδρο Ομπάμα. Δεν ευθύνεται για ό,τι συνέβη πριν από την προεδρία του», είπε ο Κουβανός ηγέτης.

EURONEWS

Νωρίτερα, ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι «αυτή η στροφή στην αμερικανική πολιτική αντιπροσωπεύει ένα σημείο καμπής για ολόκληρη την περιοχή». «Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Κάστρο κι εγώ καθόμαστε σήμερα μαζί εδώ σηματοδοτεί ένα ιστορικό γεγονός», πρόσθεσε.

Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν σημαντικές διαφορές.

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από άλλους ηγέτες για την παρελθούσα αμερικανική πολιτική στη Λατινική Αμερική, περιλαμβανομένης της υποστήριξης σε στρατιωτικά πραξικοπήματα και δικτατορίες στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Ομπάμα είπε ότι το ιστορικό της Ουάσινγκτον απέχει πολύ από το τέλειο, αλλά ότι έχει αλλάξει και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για περισσότερη δημοκρατία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή