Το νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη περίπου 4.000 υπαλλήλων επιφέρει «το πρώτο πλήγμα στο παρασύνταγμα των μνημονιακών ρυθμίσεων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Με το νομοσχέδιο επανπροσλαμβάνονται καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί και προσωπικό των ΑΕΙ.
Ακόμη το νομοσχέδιο:
-
ξεκαθαρίζει ότι η επιστράτευση δεν θα γίνεται για να αντιμετωπιστούν απεργίες, αλλά μόνο για έκτακτους λόγους, όπως ορίζει το Σύνταγμα (π.χ. θεομηνίες, πόλες).
-
αλλάζει το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων:
-
ορίζει «η συνδικαλιστική και κοινωνική δράση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά για τον δημόσιο υπάλληλο»
-
επαναφέρει τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια, χωρίς να αποκτούν πλειοψηφία
-
επαναφέρει το τεκμήριο αθωότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς σήμερα αρκούσε η παραπομπή η καταγγελία ή η παραπομπή σε ΕΔΕ για να απολυθεί. Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται όσοι κατηγορούνται για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας μαθητών από διδάσκοντες, οι οποίοι θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία μέχρι τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε τρεις αλλαγές στο νομοσχέδιο, που αφορούν τη θέσπιση ορίου ηλικίας 70 ετών για τα μέλη του ΑΣΕΠ, την εθελοντική μετάταξη των επαναπροσλαμβανόμενων δημοτικών αστυνομικών (αντί για αυτοδίκαιη μετάταξη), καθώς και την ενοποίηση όλων των αποδοχών αργίας για τους υπό έλεγχο υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, στο μισό των κανονικών τους αποδοχών.