«Πακέτο» 11 δορυφόρων στην πρώτη εκτόξευση του πυραύλου SLS της NASA

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 13:25
UPD:13:25
NASA

O SLS θα είναι ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί από τη NASA, και η χρήση του με δευτερεύοντα φορτία αναμένεται να αποτελέσει βασικό τμήμα των υπηρεσιών του.

A- A A+

Μεγάλο εύρος εργασιών θα έχει η πρώτη εκτόξευση του φιλόδοξου πυραύλου SLS (Space Launch System) της NASA, καθώς η Exploration Mission-1 δεν θα εξετάζει απλά τις επιδόσεις του ίδιου και το επίπεδο ενσωμάτωσής του με το διαστημόπλοιο Orion, αλλά παράλληλα θα μεταφέρει σε τροχιά και 11 μικρο -δορυφόρους, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες μεταφοράς του πυραύλου.

Όσον αφορά στο Orion, o νέος πύραυλος της NASA θα εκτοξεύσει το σκάφος σε μια μη επανδρωμένη πτήση σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ωστόσο, στο τμήμα που θα συνδέει το σκάφος με τον πύραυλο θα υπάρχουν 11 αυτόνομοι μικροί δορυφόροι, ο καθένας μεγέθους ενός μεγάλου κουτιού παπουτσιών (της γνωστής πλέον κλάσης των CubeSats).

Σχεδόν 10 λεπτά μετά την διαφυγή του πυραύλου από την ανθρώπινη βαρύτητα, ο πύραυλος και το Orion θα διαχωριστούν και το διαστημόπλοιο θα προχωρήσει προς τη Σελήνη. Όταν βρεθεί σε ασφαλή απόσταση, θα αρχίσει η ανάπτυξη των μικρών δορυφόρων, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ανάλογα με τις αποστολές τους. Οι δορυφόροι είναι ιδιαίτερα ελαφρείς, όχι βαρύτεροι των 14 κιλών και δεν απαιτούν παροχή ενέργειας από το σκάφος μεταφοράς για να λειτουργήσουν- στην ουσία, θα «ταξιδέψουν στην πλάτη» του πυραύλου, αποφεύγοντας έτσι μια δαπανηρή ανεξάρτητη αποστολή.

Σημειώνεται ότι ο SLS θα είναι ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί από τη NASA, και η χρήση του με δευτερεύοντα φορτία αναμένεται να αποτελέσει βασικό τμήμα των υπηρεσιών του. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλα παρεμφερή φορτία για την αποστολή EM-1 θα είναι τα NEA Scout (Near Earth Asteroid), Lunar Flashlight, BioSentinel. Το πρώτο θα πετάξει κοντά σε έναν μικρό αστεροειδή χρησιμοποιώντας προώθηση ηλιακών ιστίων για τη λήψη φωτογραφιών, το δεύτερο θα αναζητήσει πλούσιες σε χρήσιμους πόρους περιοχές στην επιφάνεια της Σελήνης και το BioSentinel θα εξετάσει τις επιπτώσεις της κοσμικής ακτινοβολίας σε ζωντανούς οργανισμούς σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά. Η αποστολή θα διαρκέσει 18 μήνες.

 

Προτεινόμενα για εσάς