Ο εμπρηστής και ο πυροσβέστης

Σάββατο, 04 Απριλίου 2015 18:29
REUTERS/MICHAEL BUHOLZER

Γιατί η κυβέρνηση προσεγγίζει μονόπλευρα και τελικά περιορίζει ασφυκτικά τη χρονική περίοδο αναφοράς της εξεταστικής επιτροπής;

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Ο ενοικιαστής παραδίδει τα κλειδιά στον επόμενο. Το σπίτι αρπάζει αμέσως φωτιά. Ο νέος ενοικιαστής πιάνει ό,τι βρίσκει μπροστά του για να σώσει ό,τι μπορεί από την καταστροφή.

Ο ίδιος είχε μεγάλες ευθύνες για το περιστατικό, καθώς είχε ενημερωθεί από τον προηγούμενο για τις φλόγες στην αυλή και δεν έκανε το παραμικρό. Αλλά σε κάθε περίπτωση το σπίτι είχε ήδη πιάσει φωτιά προτού πάρει τα κλειδιά.

Η διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες η χώρα αναγκάστηκε να υποστεί τη βίαιη προσαρμογή των τελευταίων ετών μπορεί πράγματι να αποτελέσει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και μάλιστα διδακτική, άρα γόνιμη διαδικασία.

Αλλά η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής με αναφορά στη χρονική περίοδο που μεσολάβησε από το 2009 έως τις εκλογές του 2015, μόνο ως επικοινωνιακή μπορεί να εκληφθεί.

Το 2009 είναι απλώς το έτος της εν μια νυκτί δημόσιας αποκάλυψης ενός δημοσιονομικού ελλείμματος της τάξης του 15%. Το έλλειμμα αυτό προφανώς δημιουργήθηκε τα χρόνια που προηγήθηκαν. Πόσα χρόνια πριν; Να το συζητήσουμε. Αλλά σίγουρα πριν από το 2009.

Γιατί η κυβέρνηση προσεγγίζει μονόπλευρα και τελικά περιορίζει ασφυκτικά τη χρονική περίοδο αναφοράς της εξεταστικής επιτροπής;

Για να διατηρήσει και ενδεχομένως να αξιοποιήσει το φλερτ με την «καραμανλική» πτέρυγα της Ν.Δ.; Για να προστατεύσει το προφίλ του κυβερνητικού εταίρου που συμμετείχε στη διακυβέρνηση εκείνης της περιόδου;

Για να μην, εκ του αποτελέσματος, αποδoμήσει την πολιτική των κρατικών δαπανών πάνω στην οποία βασίστηκε η διακυβέρνηση εκείνης της περιόδου και σήμερα η ίδια υιοθετεί; Ολα αυτά μαζί;

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα χρήματα που τώρα ζητεί η κυβέρνηση από την Ευρωζώνη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου είναι τα χρήματα που προβλέπει το μνημόνιο για το οποίο η ίδια συγκροτεί εξεταστική επιτροπή.

Μπορεί στο εσωτερικό το ζήτημα αυτό να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά στην Ευρωζώνη το έχουν λύσει. Το αίτημα για παράταση του MFFA ικανοποιήθηκε στο πλαίσιο του υφιστάμενου διακανονισμού.

Η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων που καθορίζονται στο ΜοU (σ.σ.: μνημόνιο) το οποίο είχε συμφωνηθεί από την Ελλάδα, την Κομισιόν και την ΕΚΤ (πηγές της Κομισιόν στη «Ν»).

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι η εξεταστική αυτή δεν θα συμπεριλάβει το τρίτο μνημόνιο που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει και θα είναι ακόμη πιο επώδυνο, καθώς θα προσμετρά και τις επιπλέον οικονομικές απώλειες από την περίοδο επίσπευσης της εκλογής ΠτΔ έως και σήμερα.

Ενα όμως είναι απολύτως βέβαιο και δεν επιδέχεται υποκειμενικής ερμηνείας. Για την προβληματική κατάσβεση μιας πυρκαγιάς ευθύνονται οι λαθεμένοι χειρισμοί του πυροσβέστη, αλλά λαθεμένοι χειρισμοί του πυροσβέστη και προβληματική κατάσβεση μιας πυρκαγιάς δεν υπάρχουν χωρίς φωτιά.

Πώς το λέμε συνήθως; Ολα στο φως; Ορίστε λοιπόν. Ολα στο φως.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή