Το «Κέικ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη ταξιδεύει στην Τουρκία

Θα συμμετάσχει στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στα Άδανα, στις 6 και 7 Απριλίου
Κυριακή, 05 Απριλίου 2015 08:00

Ένα καθημερινό περιστατικό, το ψήσιμο ενός κέικ για την υποδοχή της κόρης του διαχειριστή από το εξωτερικό, γίνεται η αφορμή, για να ξεσπάσει ένας «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ των ενοίκων.

A- A A+

Το έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, «Κέικ», το οποίο παρουσιάστηκε για δύο σεζόν από το Εθνικό Θέατρο, θα ταξιδέψει στην Τουρκία, για να συμμετάσχει στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στα Άδανα, στις 6 και 7 Απριλίου.

Εκτός από τα τουρκικά θεατρικά σχήματα, στο φετινό Φεστιβάλ, θα συμμετάσχουν και θίασοι από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ουκρανία, ενώ θα πραγματοποιηθούν και εργαστήρια.

Ύποπτο κέικ εμφύλιας σύρραξης

Πώς μπορεί ένα αθώο κέικ να σκάσει σαν βόμβα; Πώς μπορεί η αναμονή μιας υποδοχής να κηρύξει έναν εμφύλιο πόλεμο; Μια σακούλα με σκουπίδια «πηδάει» από το μπαλκόνι και η σύρραξη αρχίζει. Μια πολυκατοικία μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη.
Σαν ένα φαινομενικά ρεαλιστικό κείμενο που ανατέμνει τα προβλήματα και τις διαφορές των ενοίκων μιας μεσοαστικής πολυκατοικίας, το έργο του - διακεκριμένου στην Ελλάδα και το εξωτερικό - Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, «Κέικ», ανέβηκε σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη, στο Εθνικό Θέατρο, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Με μηδενική ανοχή

Ένα καθημερινό περιστατικό, το ψήσιμο ενός κέικ για την υποδοχή της κόρης του διαχειριστή από το εξωτερικό, γίνεται η αφορμή, για να ξεσπάσει ένας «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ των ενοίκων, όταν πληροφορούνται ότι κάποιος από αυτούς πετάει τα σκουπίδια στο πεζοδρόμιο από το μπαλκόνι της πολυκατοικίας. Η διαδικασία για την ανακάλυψη του «ενόχου» θα οδηγήσει τους γείτονες σε βίαιες αντιδράσεις, αλλά και σε ενδιαφέρουσες εκμυστηρεύσεις. Ο  διαχειριστής προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στους «υπόπτους», μεταξύ των οποίων είναι και ένας μετανάστης.

Η μηδενική ανοχή απέναντι στον ξένο αποκαλύπτει τις αγκυλώσεις μεγάλης μερίδας της κοινωνίας και οδηγεί αναπόφευκτα στη σύγκρουση των ηρώων, αλλά και σε απρόβλεπτες αποκαλύψεις. Τελικά, είναι δυνατόν να συνυπάρξουν όλοι μαζί αρμονικά και να ξεπεράσουν στερεότυπα και προκαταλήψεις, που τους εμποδίζουν να κατανοήσουν ο καθένας τη διαφορετικότητα του άλλου;

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος, βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Σπατιώτη, φωτογράφος: Βασίλης Μακρής. Παίζουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μίνα Αδαμάκη, Μάξιμος Μουμούρης, Λαέρτης Μαλκότσης.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς