Υεμένη: Το προεδρικό μέγαρο στο Άντεν κατέλαβαν οι ιρανόφιλοι Χούδι

Μαζί με συμμαχικά τους στρατεύματα
Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 18:20
UPD:18:25
REUTERS/STRINGER

Οι αντάρτες, οι οποίοι εκπροσωπούν τη σιιτική μειονότητα της βορειοδυτικής Υεμένης, εισήλθαν στην πόλη με τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης.

A- A A+

Το προεδρικό μέγαρο στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Υεμένης, το Άντεν, κατέλαβαν οι ιρανόφιλοι σιίτες αντάρτες Χούδι, μαζί με συμμαχικά τους στρατεύματα.

Επρόκειτο ουσιαστικά για το τελευταίο «οχυρό» της νόμιμης, κοσμικής κυβέρνησης της Υεμένης, υπό τον πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, την οποία στηρίζει η συμμαχία εννέα αραβικών σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών υπό τη Σαουδική Αραβία.

Οι σύμμαχοι των Χούδι είναι μονάδες του στρατού της Υεμένης οι οποίες ελέγχονται από τον κοσμικό πρώην πρόεδρο της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ.

Οι αντάρτες, οι οποίοι εκπροσωπούν τη σιιτική μειονότητα της βορειοδυτικής Υεμένης, εισήλθαν στην πόλη με τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που δέχονται οι θέσεις τους από τη συμμαχία υπό τη Σ. Αραβία.

Οι Χούδι ελέγχουν την πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, πρακτικά από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τον Ιανουάριο επισημοποίησαν την εξουσία τους, καθαιρώντας τον κ. Χάντι και ορίζοντας πενταμελές Επαναστατικό Συμβούλιο το οποίο χειρίζεται τις κυβερνητικές υποθέσεις της χώρας.

Οι αραβικές χώρες, πλην της Συρίας και του Ιράκ, κατηγορούν τους Χούδι ως όργανο του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή του Αραβοπερσικού Κόλπου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή