Σημείο εκκίνησης το Βερολίνο;

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 15:16
UPD:15:16
EPA/BRITTA PEDERSEN

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συγκέντρωση... αγάπης έξω από την Καγκελαρία.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Φανταστείτε τη σκηνή. Κόσμος μπροστά από την καγκελαρία. Δεν πρόκειται, όμως, για συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά... αγάπης, που έχει μέχρι και μαραθώνιο φιλιού ανάμεσα σε μία Γερμανίδα και έναν Ελληνα. Ενα πανό γράφει «Η Γερμανία αγαπά την Ελλάδα» και ένα πλακάτ «Βρείτε τη λύση μαζί».

Η πραγματικότητα υπερβαίνει τη φαντασία. Συνέβη στο Βερολίνο, ενώ η καγκελάριος καλωσόριζε τον πρωθυπουργό στο στρατηγείο της, που μοιάζει περισσότερο με μουσείο, λόγω της φουτουριστικής αρχιτεκτονικής και των έργων τέχνης που το κοσμούν.

Μιας κι ο λόγος για μουσείο κι αφού το προβλέπει το σενάριο του Bloomberg «το Νομισματικό Μουσείο, κάποτε οικία του Γερμανού αρχαιολόγου Χάινριχ Σλίμαν, είναι μάρτυρας της ιστορίας και θυμίζει γιατί Eλληνες και Γερμανοί συνδέθηκαν και με το ευρώ. Στις μέρες μας, η στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας είναι αποφασιστικής σημασίας, γιατί η Γερμανία είναι ο κυριότερος δανειστής στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης».

Μάρτυρας της ανάγκης, πάντως, ήταν η επιστολή του πρωθυπουργού στην καγκελάριο, με την οποία προειδοποιούσε σε δραματικούς τόνους για αδυναμία κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, αν η Ε.Ε. δεν της χορηγήσει βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια.

Τι άλλο προβλέπει το σενάριο; Σχηματοποιημένους χαρακτήρες, χαμόγελα, τιμές από άγημα, κοινές δηλώσεις, δείπνο εργασίας, νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις. Η ιστορία είναι συμπαθητική, με «ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα για επαναπροσέγγιση». «Το όφελος από μια αποκλιμάκωση των εντάσεων θα ήταν μεγάλο.

Η λέξη-κλειδί είναι “κατανόηση”... Η κατανόηση αυτή δεν αρκεί βέβαια για να επιλυθούν πολιτικές διαφορές», γράφει η αριστερή γερμανική εφημερίδα «TAZ».

«Cut». Επιστροφή στον ρεαλισμό. Επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε μιας πενταετούς διάρκειας σεκάνς, όπου το σενάριο δεν προχωράει με βάση τις δικές μας προτεραιότητες. Τουλάχιστον, μίλησαν και οι δύο ηγέτες για γέφυρες. Είναι «ένα σημείο εκκινήσεως» για κοινό τόπο. Στους θεσμούς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή