Κόσοβο: «Τζιχάντ και Ρωσία οι βασικές απειλές για τα δυτικά Βαλκάνια»

Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της αποσχισθείσας σερβικής επαρχίας
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 16:50
UPD:16:55
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Απειλές για την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων είναι ο ισλαμικός εξτρεμισμός και η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο ταυτόχρονα να επιδιώκεται η ένταξη στην Ε.Ε. και να διεξάγονται στρατιωτικές παρελάσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Ο κ. Θάτσι, σε συνέντευξή του στο αυστριακό πρακτορείο APA, είπε ότι, κατά την άποψή του, τα δυτικά Βαλκάνια απειλούνται από δύο φαινόμενα: από τη μία πλευρά από το Ισλαμικό Κράτος και τον εξτρεμισμό, έτοιμο για βία σε συγκεκριμένα τμήματα των Βαλκανίων και από την άλλη πλευρά από την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας σε ορισμένες χώρες.

Ο Χασίμ Θάτσι άσκησε κριτική στον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, για τη δήλωσή του ότι η Δύση δεν καταπολέμησε εγκαίρως τον εξτρεμισμό, αλλά τον ενθάρρυνε, στη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στη Βιέννη, για την τρομοκρατία.

«Ήταν προφανώς προσπάθεια να δικαιολογήσει τον δικό του ρόλο στην εξάπλωση της βίας και του εξτρεμισμού πριν από 20 χρόνια», ανέφερε ο κ. Θάτσι.

Ο Χασίμ Θάτσι εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι η Σερβία στο εγγύς μέλλον θα αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η προσέγγιση του Κοσόβου με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι προς το παρόν πιο κοντά απ' ό,τι με τον ΟΗΕ, όπου η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο, υπογράμμισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή