Γ. Κατρούγκαλος: Συλλεκτικό κομμάτι κιτρινισμού το δημοσίευμα

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015 20:47
UPD:21:49
INTIME NEWS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε, έκανε λόγο για «πρωτοφανές» γεγονός, για προβοκάτσια και πλαστογραφία.

A- A A+

Συλλεκτικό κομμάτι κιτρινισμού, ψεύδους και συκοφαντίας χαρακτήρισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο η δικηγορική εταιρεία στην οποία ήταν μέλος έχει συνάψει ιδιωτικά συμφωνητικά έναντι ποσοστού αμοιβής με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διεκδικούν την επαναπρόσληψη τους.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε, έκανε λόγο για «πρωτοφανές» γεγονός, για προβοκάτσια και πλαστογραφία. 

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι το συμφωνητικό που αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρόσληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά ήδη εργαζόμενου στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσθεσε ότι κατά το παρελθόν συμμετείχε σε δικηγορική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει τις υποθέσεις περίπου 20 σχολικών φυλάκων που είχαν απολυθεί ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στις περιπτώσεις εκείνες θα εδίδετο αμοιβή μισού μισθού σε περίπτωση δικαστικής νίκης και όχι νομοθετικής ρύθμισης.

Τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία αυτή τον Ιούλιο του 2014, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και εντάχθηκε σε μια άλλη δικηγορική εταιρεία από την οποία επίσης αποχώρησε όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, επισήμανε, έχει διαλυθεί και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, όπως και οι αμοιβές, έχουν περάσει στη δικηγόρο με την οποία υπήρξε συνέταιρος.

Σημείωσε, μάλιστα, με έμφαση ότι όλες οι υποθέσεις απολυμένων ή διαθέσιμων υπαλλήλων με τις οποίες είχε ασχοληθεί, κυρίως από πολιτική ευαισθησία, είχαν ασκηθεί το 2013 και το 2014, όταν ελήφθησαν τα αντίστοιχα μέτρα.

ΝΕΡΙΤ

«Πιστεύω ότι κανένα τέτοιο έγγραφο δεν έχει κατατεθεί το 2015 ούτε από άλλο δικηγορικό γραφείο. Ωστόσο αν μου φέρουν έστω και ένα που να αφορά τις ημερομηνίες 26 και 27 Ιανουαρίου, που αναφέρει το δημοσίευμα, υπογεγραμμένο από μένα ή άλλο συνεργάτη μου τότε θα παραιτηθώ», επεσήμανε.

Ανέφερε, επίσης, ότι τη Δευτέρα θα απαιτήσει από τη συγκεκριμένη εφημερίδα να ζητήσει συγγνώμη και να καταθέσει το ποσό των 10.000 ευρώ στο ΚΕΘΕΑ. Στην περίπτωση που η εφημερίδα δεν το πράξει, θα καταθέσει αγωγή εναντίον της, ζητώντας πολλαπλάσιο ποσό, το οποίο θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό.

«Η ανοησία δεν είναι ποινικό αδίκημα, η συκοφαντία όμως είναι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι επικοινώνησε ήδη με τον Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε, ενώ αναφερόμενος στους στόχους του δημοσιεύματος, είπε ότι πολλοί φοβούνται αυτή την κυβέρνηση και επιχειρούν να δημιουργήσουν αμφιβολίες, έστω και για λίγες ώρες, για την ηθική υπόσταση της ίδιας και των μελών της.

Στήριξη από Μαξίμου

Στήριξη παρέσχε το Μέγαρο Μαξίμου στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τις εξηγήσεις που έδωσε.

Κυβερνητικές πηγές κάλεσαν ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να αποσύρουν τις ανακοινώσεις τους κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου μετά τις δηλώσεις του τελευταίου.

Μάλιστα, επιτέθηκαν στον βουλευτή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη: «Όσο για τον υπουργό των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λογικό είναι να έχει πρόβλημα καθώς έχασε τη "δουλειά του"».

«Καλά θα κάνουν, λοιπόν, όλοι να θυμούνται ότι το "ψέμα έχει κοντά ποδάρια", όπως λέει και ο λαός μας» κατέληξαν.

Επιμένει το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ πάντως επέμεινε στις αιτιάσεις του κατά του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης: 
 
Οι απαντήσεις του κ. Κατρούγκαλου στο ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής βασίζονται στο ότι το συμφωνητικό δικηγορικής αμοιβής με εργολαβία δίκης που συνήψε με ημερομηνία 27.1.2015, ημέρα διορισμού του ως υπουργού και δημοσιεύει η εφημερίδα, δεν  αφορά διαθεσιμότητα αλλά μισθολογικές αξιώσεις δημοσίου υπαλλήλου, δηλαδή άλλο θέμα της υπουργικής αρμοδιότητας του. Ωραία. Είναι σύνηθες και σωστό να γίνεται αυτό την ημέρα διορισμού ως υπουργού ενός δικηγόρου/ευρωβουλευτή και μάλιστα για μισθολογικές διαφορές, δηλαδή για διαφορές που αφορούν μεγάλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, άρα τεράστια ποσά και αντίστοιχες μεγάλες δικηγορικές αμοιβές δικηγόρων,  ομαδικών κατ´ουσίαν του κ. Κατρούγκαλου;
 
Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε επίσης, στις σημερινές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, ότι έχει αναλάβει ως δικηγόρος υποθέσεις διαθεσιμοτήτων δημοσίων υπαλλήλων που είναι εκκρεμείς και η έκβαση των οποίων εξαρτάται πλέον από τον ίδιο ως αρμόδιο υπουργό. Οι σχετικές συμβάσεις είχαν συναφθεί νωρίτερα. Ωραία. Μήπως αυτά έπρεπε να τα είχε πει εγκαίρως ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνοντας κώλυμα στην άσκηση των σχετικών υπουργικών του αρμοδιοτήτων;
 
Είναι όλα αυτά νόμιμα και επιπλέον ηθικά; Το καταπληκτικό επιχείρημα του κ. Κατρούγκαλου είναι ότι ως δικηγόρος, ως επιστήμονας και ως υπουργός είναι σταθερά αντιμνημονιακός. Αυτό προφανώς επιτρέπει τα πάντα.
 
Είναι ικανοποιημένος ο κ. Τσίπρας; Τον έπεισαν οι εξηγήσεις του κ. Κατρούγκαλου;
 
Αν ναι, τότε του θυμίζουμε το πρόσθετο ερώτημα για το αν υπάρχουν και άλλα κυβερνητικά ή κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες σχέσεις.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή