Βανουάτου: Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από το πέρασμα σφοδρού κυκλώνα

Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015 09:05
UPD:10:08
REUTERS/HANDOUT

Για 15 με 30 λεπτά απόλυτου τρόμου έκανε λόγο η Άλις Κλέμεντς, εκπρόσωπος τύπου της Unicef, περιγράφοντας το πέρασμα του Παμ, που είναι κυκλώνας κατηγορίας 5.

A- A A+

Ένας σφοδρός τροπικός κυκλώνας έπληξε το αρχιπέλαγος του Βανουάτου στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενδέχεται να έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και να άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς.

Για 15 με 30 λεπτά απόλυτου τρόμου έκανε λόγο η Άλις Κλέμεντς, εκπρόσωπος τύπου της Unicef, περιγράφοντας το πέρασμα του Παμ, που είναι κυκλώνας κατηγορίας 5.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι, οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι αυτή η φυσική καταστροφή ενδέχεται να είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία του Ειρηνικού» επεσήμανε η Βίβιεν Μάινταμπορν, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Νέας Ζηλανδίας.

Προς το παρόν είναι δύσκολο να διευκρινιστεί το εύρος της καταστροφής, καθώς οι επικοινωνίες διακόπηκαν σε ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής.

«Ενδέχεται να έχουμε θύματα, υπάρχει ενδεχομένως ένας σημαντικός αριθμός θυμάτων, ωστόσο δε μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σούνε Γκούντνιτζ, επικεφαλής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) στον Ειρηνικό.

EURONEWS

Όπως είπε, έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές, οι δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια και εκτεταμένες πλημμύρες έχουν σημειωθεί». 

«Σήμερα το πρωί αντικρίσαμε ένα θέαμα ολοκληρωτικής καταστροφής εδώ», δήλωσε ο Τομ Σκίροου, της ανθρωπιστικής οργάνωσης Save the Children και πρόσθεσε: «Σπίτια έχουν καταστραφεί, δέντρα έχουν ξεριζωθεί, οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί και ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους αναζητώντας βοήθεια».

Ο κυκλώνας σάρωσε το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, όπου ζουν περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι και νησιά που βρίσκονται νοτιότερα όπου ζουν περίπου 33.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας, που παρακολουθεί το φαινόμενο, το μεγαλύτερο τμήμα του Βανουάτου έχει πληγεί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή