Σταθερό «όχι» του Βερολίνου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 14:51
UPD:19:23
Reuters/THOMAS PETER
A- A A+

Τη γνωστή της θέση επανέλαβε η γερμανική κυβέρνηση, απορρίπτοντας την καταβολή αποζημιώσεων για τη ναζιστική κατοχή.

«Είναι σταθερή μας πεποίθηση ότι ζητήματα επανορθώσεων και αποζημιώσεων έχουν λυθεί νομικά και πολιτικά» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, μία μέρα αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα στο Βερολίνο για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Θα έπρεπε να επικεντρωθούμε σε τρέχοντα ζητήματα» πρόσθεσε, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με επανορθώσεις, καθώς και πως τέτοιου είδους απαιτήσεις αποπροσανατολίζουν από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. 

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με δήλωση της Αναπληρώτριας Εκπροσώπου του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία  δήλωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει, το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν πρόσφατης συνάντησης των δύο Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, δήλωσε τα εξής:

«Εξ’ όσων εγώ γνωρίζω, το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων ετέθη κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Βερολίνο, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, τόσο στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε στον κ. Steinmeier τη σύσταση κοινής Ελληνογερμανικής Επιτροπής σοφών που θα εξετάσει όλες τις πλευρές του ζητήματος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή