Στρατιωτικά ρομπότ από το Ιράν

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 13:41
UPD:13:41
qinetiq.com

Aντίστοιχα μέσα, όπως το Modular Advanced Armed Robotic System (MAARS), χρησιμοποιούνται και μακριά από τα εξελιγμένα ερευνητικά κέντρα της Δύσης.

A- A A+

Ο ταξίαρχος Αχμάντ Ρεζά Πουρνταστάν, διοικητής των δυνάμεων εδάφους του ιρανικού στρατού, δήλωσε ότι ιρανικής κατασκευής στρατιωτικά ρομπότ θα συνοδεύουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο κοντινό μέλλον, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Fars.

Όπως ανέφερε, διεξάγονται έρευνες πάνω σε τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν στρατιωτικές αποστολές και θα είναι εξοπλισμένα με πολυβόλα και ρουκέτες.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Popular Science, ο αμερικανικός στρατός πειραματίζεται με τέτοιου είδους ρομπότ εδώ και χρόνια, και πέρυσι ένας στρατηγός του είχε δηλώσει πως θα έχουν αντικαταστήσει το 1/4 των μάχιμων στρατιωτών μέχρι τα μέσα του αιώνα. Επίσης, αντίστοιχα μέσα χρησιμοποιούνται και μακριά από τα εξελιγμένα ερευνητικά κέντρα της Δύσης, με αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη Συρία το 2013 να έχουν χρησιμοποιήσει ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ με πολυβόλο, ενώ μια ομάδα αναπτύσσει ένα τηλεκατευθυνόμενο τανκ στην Ουκρανία, μέσω crowdfunding.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι το Ιράν έχει κάπως «βεβαρημένο» ιστορικό όσον αφορά στο κατά πόσον οι ανακοινώσεις του σχετικά με την πρόοδο της στρατιωτικής του τεχνολογίας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα- ωστόσο αναγνωρίζεται το ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας έχει πραγματοποιήσει άλματα τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς αναγκαστικά προσαρμόστηκε στα δεδομένα του εμπάργκο το οποίο ακολούθησε την Ισλαμική Επανάσταση, με στόχο την εξασφάλιση της αυτάρκειας της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα. Από το 1992 το Ιράν παράγει τα δικά του άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς