Eurogroup εξπρές - Η διαπραγμάτευση μεταφέρεται στα τεχνικά κλιμάκια

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2015 19:44
UPD:19:47

Φωτογραφίες από το σημερινό Eurogroup.

A- A A+

Χωρίς κάποια κοινή δήλωση -γεγονός που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ των προηγουμένων ημερών για χαμηλές προσδοκίες- αλλά με πρόοδο στον διαχειριστικό τομέα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Επί της ουσίας, στη σημερινή «εξπρές» συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών επιβεβαιώθηκε ότι τον λόγο έχουν πλέον τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών, οι εργασίες των οποίων θα ξεκινήσουν μεθαύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες και θα εξειδικεύσουν τις ελληνικές προτάσεις, με στόχο Αθήνα και «θεσμοί» να δώσουν το τελικό Ο.Κ. και να αρχίσει η εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων.

Όσον αφορά τα στενά χρονικά περιθώρια, αν η ΕΚΤ δώσει το Ο.Κ. για την αγορά εντόκων, η θηλιά γύρω από τον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης χαλαρώνει, αν όχι θα πρέπει εντός το πολύ της επόμενης εβδομάδας οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια πρώτη συμφωνία.        

Μετά την εξέλιξη αυτή, πηγές του Μαξίμου εκτιμούν ότι η ΕΚΤ «πρέπει να χαλαρώσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα», ότι οι ελληνικές προτάσεις «έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup», ότι η τρόικα ως μηχανισμός «αποτελεί οριστικό παρελθόν» και ότι «διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα».

Επίσης κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν:

Πρώτον ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια».

Τρεις εξ αυτών ανακοινώθηκαν ήδη και είναι η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών, με  συμπληρωματική φορολογική δήλωση και χωρίς πρόστιμο, η κατάθεση τροπολογίας για τον έλεγχο των λεγόμενων «τριγωνικών συναλλαγών» και η λοταρία ως κίνητρο για τη συλλογή επιπλέον αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Δεύτερον ότι το Eurogroup «πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα» και «δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες». Όπως σημειώνουν πηγές τις κυβέρνησης «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της 20ης Φεβρουαρίου». Οι όποιες μεταρρυθμίσεις, καταλήγουν οι ίδιες πηγές, «θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή