Λιβύη: Περίπου 10 αλλοδαποί αγνοούνται μετά από επίθεση σε πετρελαιοπηγή

Πιθανότατα έχουν συλληφθεί ως όμηροι
Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015 07:00
UPD:07:54
REUTERS/STRINGER

Οι επιθέσεις σε πετρελαιοπηγές στη Λιβύη είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια του δεύτερου εμφυλίου στη χώρα από το 2011.

A- A A+

Περίπου 10 αλλοδαποί εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης αγνοούνται μετά την προ ημερών βομβιστική επίθεση ισλαμιστών στο πεδίο εξόρυξης πετρελαίου Αλ Γκχανί και υπάρχει πιθανότητα να έχουν πιαστεί όμηροι, σύμφωνα με δηλώσεις Λίβυων και Τσέχων αξιωματούχων.

«Εξετάζουμε την πιθανότητα της απαγωγής» είπε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε επίσης ότι μεταξύ των αγνοουμένων περιλαμβάνονται ένας Τσέχος, ένας Αυστριακός, ενώ οι υπόλοιποι είναι από το Μπανγκλαντές και τις Φιλιππίνες. Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι, αν και δεν υπήρξε καμία επαφή με κάποια οργάνωση, η οποία να έχει αναλάβει την ευθύνη, θεωρεί ότι ο Τσέχος πολίτης δεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης, από την πλευρά της, ανέφερε ότι τουλάχιστον επτά αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων ένας Αυστριακός, ένας Τσέχος, τέσσερις Φιλιππινέζοι και ένας υπήκοος αφρικανικής χώρας αγνοούνται, μετά την επίθεση κατά της πετρελαιοπηγής Αλ Γκχάνι.

Στη Βιέννη, ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ένας 39χρονος Αυστριακός, ο οποίος εργαζόταν για εταιρεία διαχείρισης κοιτασμάτων πετρελαίου αγνοείται μετά την επίθεση στη Λιβύη. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει το όνομα του αγνοούμενου ή την επωνυμία της εταιρείας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης, όπως ανακοίνωσαν από την Παρασκευή, ανέκτησαν τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου εκδιώκοντας τους ισλαμιστές μαχητές που επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις, σκοτώνοντας 11 φρουρούς.

Οι ξένοι υπήκοοι γίνονται όλο και συχνότερα στόχος επιθέσεων στη Λιβύη, όπου οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για τον έλεγχο της εξουσίας και ενώ ισλαμιστές εξτρεμιστές έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, εκμεταλλευόμενοι το χάος που ακολούθησε την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι πριν από τέσσερα χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή