Ραφσατζανί: Όσοι Ιρανοί πολιτικοί δεν θέλουν συμφωνία για τα πυρηνικά μοιάζουν με τον Νετανιάχου

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 16:28
UPD:16:33
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί

A- A A+

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί προκάλεσε με τα σχόλιά του, αφού συνέκρινε κάποιους συντηρητικούς, οι οποίοι είναι αντίθετοι με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι επίσης αντίθετος σε συμφωνία με τους τρέχοντες όρους.

Ο κ. Ραφσαντζανί, που διετέλεσε πρόεδρος από το 1989 ως το 1997, καταφέρθηκε την Τρίτη εναντίον των «Ντελβαπασάν» (των ανήσυχων, στα φαρσί), ομάδας υπερσυντηρητικών οι οποίοι είναι αντίθετοι στις υποχωρήσεις που, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι έτοιμο να δεχθεί το Ιράν για να επιλύσει τη διπλωματική κρίση που έχει προκαλέσει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Είναι το ίδιο με τον Νετανιάχου», είπε, πριν την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Ο Νετανιάχου προκαλεί τον Ομπάμα εκεί και εδώ οι Ντελβαπασάν λένε ότι θα αποκαλύψουν μυστικά» για τις διαπραγματεύσεις, εξήγησε.

Η ομάδα των Ιρανών διαπραγματευτών «εργάζεται σκληρά και πλέον είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Όμως, αντί να την υποδεχθούν στο αεροδρόμιο, οι Ντελβαπασάν λένε πράγματα που δεν θα έπρεπε να λένε», πρόσθεσε ο κ. Ραφσαντζανί.

Τις δηλώσεις αυτές του πρώην προέδρου κατήγγειλε η σκληρή πτέρυγα της κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο συντηρητικός Αλί Λαριτζανί, τις χαρακτήρισε «άδικες». «Αν κάποιοι βουλευτές έχουν ανησυχίες για το πυρηνικό ζήτημα, είναι εξαιτίας της σημασίας του και επειδή επιθυμούν να προστατεύουν τις εθνικές επιτυχίες», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή