Η κυβέρνηση ετοιμάζει μεταρρυθμίσεις και αναζητά ρευστό

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 14:03
UPD:16:13
INTIME NEWS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ

Με τις μεταρρυθμίσεις να μοιάζουν και να είναι πλέον μονόδρομος, χθες το μεσημέρι συνεδρίασε το κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

A- A A+

Στον απόηχο των δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων που ανοίγουν από τώρα θέμα τρίτου πακέτου διάσωσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού τόσο για τον τρέχοντα μήνα όσο και μέχρι τη λήξη της τετράμηνης παράτασης.

Χθες ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά, έστειλε το μήνυμα ότι η Αθήνα όχι μόνο δεν πρόκειται να συζητήσει τρίτο πακέτο με αντίτιμο τη συνέχιση των μνημονίων, αλλά δεν πρόκειται να λάβει ούτε την επόμενη δόση.  

Με τις μεταρρυθμίσεις να μοιάζουν και να είναι πλέον μονόδρομος, χθες το μεσημέρι συνεδρίασε το κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, «ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στο Eurogroup με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας».

Σύμφωνα μάλιστα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κάποιες από τις προτάσεις «θα είναι και καινούρια πράγματα» και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα Βαρουφάκη. Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της προσεχής Δευτέρας από τον υπουργό Οικονομικών, με στόχο να δοθεί μια πολιτική εντολή στην ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι ώστε να άρουν την επί της ουσίας «απαγόρευση» συμμετοχής των ελληνικών συστημικών τραπεζών στις δημοπρασίες έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

Η  Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας χθες σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Βερολίνο για τις πρώτες προτάσεις μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η Ελλάδα, είπε πως «πρέπει τώρα αυτές οι προτάσεις να γίνουν συγκεκριμένες και να υπάρξει γι’ αυτό συνεργασία με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Την ίδια βέβαια ώρα η Αθήνα, αξιοποιώντας τη «δημιουργική ασάφεια» της συμφωνίας στο Eurogroup, «τρέχει» τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, κάνοντας λόγο για μια κοινωνική κρίση η οποία κορυφώθηκε το 2014 «σε πρωτοφανή επίπεδα».

Το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει ήδη πάρει το δρόμο για τη Βουλή, αφού χθες στάλθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

EURONEWS

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές αργά χθες το βράδυ σχολίασαν δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων στα οποία αναφερόταν ότι έχει καθυστερήσει η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.

Συγκεκριμένα, σημείωσαν πως σε ό,τι αφορά τους υπουργούς δεν απαιτείται ανάθεση αρμοδιοτήτων, σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των υπουργών Επικρατείας έχουν ήδη εκδοθεί οι αρμοδιότητες και των τριών (Παππά, Φλαμπουράρη και Νικολούδη), σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των υφυπουργών στον Πρωθυπουργό έχουν ήδη εκδοθεί οι αρμοδιότητες και των δύο (Σακελλαρίδη και Κουίκ), σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των αναπληρωτών υπουργών είχαν μέχρι την Παρασκευή 27/2  εκδοθεί οι αρμοδιότητες 12 εκ των 16 (Κουράκη, Ξυδάκη, Κουντουρά, Πανούση, Κατρούγκαλου, Τσακαλώτου, Χουντή, Δρίτσα, Βαλαβάνη, Μάρδα, Φωτίου και Αντωνοπούλου) και σήμερα πρόκειται να  εκδοθούν οι αρμοδιότητες των Αποστόλου και Τσιρώνη, ενώ σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των υφυπουργών επισπεύδοντες τις συναφείς αποφάσεις είναι οι οικείοι υπουργοί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή