«Δεν μπορούσε να γνωρίζει τα παράνομα εμβάσματα ο Παπακωνσταντίνου»

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 15:00
UPD:15:03
SOOC/Nick Paleologos
A- A A+

«Δεν μπορούσε να γνωρίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν τα ξαδέλφια του είχαν παράνομα εισοδήματα» κατέθεσε το  πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ Παν. Μαντούβαλος, απαντώντας σε ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα Γ. Μπόμπολη.

Εισαγγελέας: Ο κατηγορούμενος κατηγορείται ότι πήρε ένα cd από τη Γαλλία. Τη στιγμή που διέγραψε τα τρία αρχεία, μπορεί να γνώριζε το ποσό που φέρεται ότι δεν δηλώθηκε από τους συγγενείς του;

Μαντούβαλος: - Δεν θα ήταν δυνατόν να το γνωρίζει. Αν δεν είχε συνεννοηθεί με τα ξαδέλφια του, δεν θα μπορούσε να έχει γνώση από τέτοιες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, στην έκθεση του ΣΔΟΕ δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι, καθώς κρίθηκε ότι υποβλήθηκαν τελευταία στιγμή.

Ο συνήγορος Τάκης  Βασιλακόπουλος επεσήμανε στο μάρτυρα, πως αν δεν οριστικοποιηθεί ο φόρος, τότε η ζημιά που φέρεται να έχει επέλθει, είναι στον αέρα. Ο μάρτυρας απόρησε για το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί το πρόστιμο για τα συγγενικά πρόσωπα.

Πρόεδρος:  - Αν καταλήξουν οι υπηρεσίες ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, τότε τί συμβαίνει;

Μαντούβαλος: Τότε δεν συντρέχει αδίκημα για τα πρόσωπα αυτά.

Λίγο νωρίτερα, ο μάρτυρας κατέθεσε για το USB και το πώς αποκαλύφθηκε ότι είχαν αφαιρεθεί τα ονόματα των συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Όπως είπε, η έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων από τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου 2012 με εντολή Εισαγγελέα.

Πρόεδρος: Ποιο απ’  όλα τα USB ήρθε σ’ εσάς;

Μάρτυρας: Αυτό που μας διαβιβάστηκε από τον Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Η λίστα περιείχε αποτυπωμένες πληροφορίες . Στο στικάκι ήταν 2.059 αρχεία. Ξεκινήσαμε τη ταυτοποίηση όλων των προσώπων. Στις 21.12.12 παραλάβαμε ένα cd που ήρθε από τη Γαλλία

Πρόεδρος: Είχε τα ίδια στοιχεία;

Μάρτυτας: Διαπιστώσαμε ότι το cd είχε τρία επιπλέον αρχεία. Οι κωδικοί και τα ονόματα ανήκαν στους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου. Αναφέραμε τη διαφορά αυτή στον Εισαγγελέα και ξεκινήσαμε τον έλεγχο ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013. Διαπιστώσαμε μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη περίπου 6.200.000 ευρώ.

Στην κατάθεσή της η πρώην διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Χρυσή Χατζή, στην κατάθεσή της υποστήριξε πως η αρχική λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία, πάνω στο φάκελο είχε την ένδειξη «εμπιστευτικό». Όπως είπε, αυτό έδειχνε ότι έπρεπε να παραδοθεί στα χέρια του ίδιου του Υπουργού.

Η μάρτυρας υποστήριξε πως αργότερα σε σύσκεψη με τον κ. Παπακωνσταντίνου, γνωστοποιήθηκε ότι ο φάκελος που παρέλαβε από τη Γαλλία ήταν τελικά η λίστα Λαγκάρντ.

Πρόεδρος:  Πως εξηγείτε ότι δεν πρωτοκολλήθηκε;

Μάρτυρας: Ο φάκελος αυτός έφερε την ένδειξη εμπιστευτικό. Δεν θυμάμαι τί έγινε και γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε...

Πρόεδρος:  Ξέρετε πολύ περισσότερα από αυτά που λέτε. Ξέρετε πολύ περισσότερα...

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να θυμηθώ λεπτομέρειες και ποια μέρα ήταν. Νομίζω ότι η παραλαβή έγινε αρχές Οκτωβρίου.

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή