Στο Ειδικό Δικαστήριο δικάζεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 07:35
UPD:09:47
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Ξεκίνησε στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950, περί καταχραστών του Δημοσίου, όπως και το κακουργηματικού επιπέδου αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.

Η δίκη διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί που πριν 24 χρόνια δικάστηκαν οι Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος και Γιώργος Κοσκωτάς.

Αν και η έναρξη της δίκης έγινε πρωί, όλες οι επόμενες συνεδριάσεις θα ξεκινούν νωρίς το απόγευμα και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.

Το παραπεμπτικό βούλευμα

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πρώην υπουργός «με πρόθεση νόθευσε έγγραφο που ήταν προσιτό σε αυτόν, λόγω της υπηρεσίας του, έχοντας σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος με βλάβη του Δημοσίου, σε βάρος του οποίου απειλήθηκε ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και είναι ιδιαίτερα μεγάλη».

Τα αρχεία που φέρεται να διέγραψε από τη λίστα Λαγκάρντ αφορούσαν τρία συγγενικά του πρόσωπα και ειδικότερα: α) τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του β) τον Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του και γ) την ίδια την Ελένη Παπακωνσταντίνου.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι ο πρώην υπουργός νόθευσε τη λίστα, αφού διέγραψε τα ονόματα των τριών συγγενών του, «με σκοπό αφενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγγενών του περιέχονταν στον CD της λίστας (η οποία αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών και αφετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους τρεις συγγενείς του, αφού θα απέφευγαν τον φορολογικό έλεγχο».

Όμως, «ο έλεγχος, πραγματοποιήθηκε μετά την αποκάλυψη της πράξης του κατηγορουμένου και κατέδειξε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.1997 έως 31.12.2011, οι συγγενείς του είχαν αποκρύψει φορολογητέα εισοδήματα».

Ακόμη, βάσει του βουλεύματος, ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ενώ είχε αποφασίσει να διαπράξει το κακούργημα, δεν ολοκλήρωσε την πράξη του από εξωτερικά αίτια και ανεξάρτητα από τη θέλησή του.

Ο πρόεδρος, η εισαγγελέας και τα μέλη του Δικαστηρίου

Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου. Τακτικά μέλη είναι από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι Αγγελική Θεοφιλοπούλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, Δημ. Πετρούλιας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Κων. Πισπιρίγκος και Ταξιαρχία Κόμβου. Αναπληρωματικά μέλη από το ΣτΕ είναι ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΣΤ΄ Τμήματος ΣτΕ Αθ. Ράντος και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηρ. Τσακόπουλος και Εμμ. Κουσιούρης.

Από τον Άρειο Πάγο, εκτός του κ. Πάσσου και της κ. Δημητρίου-Βασιλοπούλου, συμμετέχουν ως τακτικά μέλη οι αρεοπαγίτες Κ. Τσόλας, Δ. Κράνης, Δ. Κόμης, Αντ. Ζευγώλης, Αργ. Σταυράκης και Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου και αναπληρωματικά μέλη οι αρεοπαγίτες, Ι. Γιαννακόπουλος, Κ. Φράγκος και Ερ. Καλούδης. Αναπληρωματικός εισαγγελέας είναι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Μπομπόλης.

Οι μάρτυρες

Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου συνέταξε τον κατάλογο των μαρτύρων, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας θα προταθούν στο δικαστήριο και άλλα ονόματα μαρτύρων.

Οι πρώτοι μάρτυρες είναι ο Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος, ο διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) Δημήτριος Μασίνας, ο πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ Απόστολος Δελτσίδης, το στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιο για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ Παναγιώτης Μαντούβαλος, η διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου Χρυσή Χατζή, ο εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής Γεώργιος Αγγελόπουλος, η ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών Σοφία Ρίτσου και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λουκάς Τσούκαλης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή