Εν μέσω εσωκομματικών αντιδράσεων η αποστολή του e-mail με τις μεταρρυθμίσεις

«Πονοκέφαλοι» στον ΣΥΡΙΖΑ, ανοικτό το ενδεχόμενο νέου Eurogroup την Τρίτη
Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 12:50
UPD:15:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το Μαξίμου τονίζει ότι η συμφωνία «είναι ακόμη σε διαπραγμάτευση» και ότι από όποια μεριά κι αν το δει κανείς «τα επαχθή μέτρα που εκκρεμούσαν για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πλέον παρελθόν».  

A- A A+

Αντιμέτωπη με τις πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό της για τη συμφωνία με εταίρους και δανειστές βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ είναι θέμα ωρών η αποστολή του e-mail με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες συζητήθηκαν εκτενώς στην κυβερνητική σύσκεψη του Σαββάτου.

Τον χορό των αντιδράσεων ξεκίνησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μ. Γλέζος, ο οποίος, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες», σημειώνει ότι «μετονομάζοντας την Τρόικα σε θεσμούς, το μνημόνιο σε συμφωνία και τους δανειστές σε εταίρους είναι όπως όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι».

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο κ. Γλέζος ζητεί συγνώμη από τον ελληνικό λαό διότι, όπως λέει, «συνήργησα σ’ αυτή την ψευδαίσθηση». Και δίνοντας τον τόνο των εξελίξεων ζητεί, εμμέσως πλην σαφώς, από τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων «να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση».

Αυτό το τελευταίο ήταν που ενόχλησε και περισσότερο το Μαξίμου, με αποτέλεσμα πηγή του να σημειώνει ότι «είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται. Διαπραγμάτευση για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού».

Επιφυλάξεις για τη συμφωνία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, διατύπωσαν τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα, με άρθρο στο iskra.gr υπό τον τίτλο: «Συμφωνία - Αίνιγμα στο Eurogroup», όσο και στελέχη όπως ο Α. Μητρόπουλος, ο οποίος μίλησε για μισαλλοδοξία και τιμωρητική διάθεση των δανειστών, καθώς και οι υπουργοί Γ. Κατρούγκαλος και Π. Λαφαζάνης.

Το Μαξίμου απαντά - σε όσους διατυπώνουν ανάλογους προβληματισμούς -  ότι η συμφωνία «είναι ακόμη σε διαπραγμάτευση» και ότι από όποια μεριά κι αν το δει κανείς «τα επαχθή μέτρα που εκκρεμούσαν για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πλέον παρελθόν».    

Ωστόσο, το Μαξίμου και η Νίκης γνωρίζουν καλά ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβιβαστούν οι προεκλογικές, αλλά και μετεκλογικές υποσχέσεις με τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής.

Ακόμη και η αποδοχή του e-mail με τις μεταρρυθμίσεις από τις Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μέχρι η συμφωνία να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια.

Το σίγουρο είναι ότι στην επιστολή, η οποία  - όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης - «δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια εύκολη διαδικασία», δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία ή στόχοι προς επίτευξη.

Θα γίνεται αναφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς τους επόμενους τέσσερις μήνες, χωρίς συγκεκριμένους στόχους, αλλά με ποσοτικοποιημένη προσδοκία για όφελος στα δημόσια ταμεία, προβλέψεις όμως που δύσκολα γίνονται δεκτές από τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση αν τα στοιχεία δεν γίνουν δεκτά τότε θα συγκληθεί και πάλι Eurogroup την Τρίτη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή