Κυβέρνηση: Από σήμερα ξεκινά η πραγματική διαπραγμάτευση

Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015 16:03
UPD:18:27
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

A- A A+

Με την επισήμανση ότι χρειάζονται ακόμη χαμηλοί τόνοι, επειδή η χθεσινή συμφωνία πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια κρατών-μελών, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επεσήμανε αργά τη νύχτα του Σαββάτου ότι «η πραγματική διαπραγμάτευση αρχίζει ουσιαστικά από σήμερα και ολοκληρώνεται σε ένα τετράμηνο».

Το ίδιο στέλεχος έλεγε ότι η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες «δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος», ενώ η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, «σημαίνει τέλος στον στόχο του 3% του ΑΕΠ ή 5, 5 δισ. ευρώ για το 2015».

EURONEWS

Για μεν το πρώτο, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, όχι μόνο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά, το αντίθετο, «θα φέρουν φρέσκο χρήμα στα δημόσια ταμεία».

Για δε το δεύτερο, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η Αθήνα επιδιώκει το όποιο δημοσιονομικό όφελος από τη μείωση της υποχρέωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος να χρησιμοποιηθεί ως ισοδύναμο για μέτρα αποκατάστασης των αδικιών, όπως για παράδειγμα αντικατάστασης του άδικου και αναποτελεσματικού ΕΝΦΙΑ με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Για μέτρα όπως για παράδειγμα την αύξηση του κατώτατου μισθού, κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι αυτό σχετίζεται με τον ιδιωτικό τομέα και την άποψη που έχει κανείς για την ανάπτυξη και συνεπώς ούτε από αυτό προκύπτει κάποιο άμεσο δημοσιονομικό κόστος. 

EURONEWS

Στο Μαξίμου επιμένουν ότι, αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και την αποτροπή υφεσιακών μέτρων όπως αυτά στα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κ.ά., και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση θα γίνεται από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., τότε προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι «περάσαμε πλέον στην επόμενη ημέρα». 

Παράλληλα σημειώνουν ότι τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα καταθέσει ένα πλήρη φάκελο, μια «δέσμη μεταρρυθμίσεων» για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, με αιχμή τα μέτρα από τα οποία προκύπτει μια πρώτη συμφωνία όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τέλος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις πρώτες αντιρρήσεις που ακούστηκαν χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος από στελέχη της μειοψηφίας, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, με δεδομένο πως «οι πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι «το πρόγραμμα – γέφυρα είναι αναγκαίο, για να κερδίσει η κυβέρνηση χρόνο και ανάσες και να φτάσει στην ουσιαστική διαπραγμάτευση».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή