Τηλεφωνική συνομιλία Αλ. Τσίπρα - Ολάντ σε θερμό κλίμα

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 22:03
UPD:22:51
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

Ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τηλεφωνική επικοινωνία σε θερμό κλίμα είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. «Θα συζητήσω το όλο θέμα και με την Άγκελα Μέρκελ στην αυριανή μας συνάντηση», φέρεται να είπε ο Γάλλο πρόεδρος.

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Η συνομιλία τους διήρκεσε περίπου 50 λεπτά μαζί με τις μεταφράσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συζήτηση ήταν σε θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Και ενώ ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να απορρίψει το ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε το πρωί για παράταση της δανειακής σύμβασης, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος.

«Χαίρομαι που η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει ένα νέο πρόγραμμα, είμαι υπέρ του να μην πούμε πρόωρα ναι ή όχι» σημείωσε και χαρακτήρισε την «νέα στάση» της ελληνικής κυβέρνησης «σημείο αφετηρίας το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για διαπραγματεύσεις και να μην το απορρίψουμε εκ των προτέρων δημόσια».

Θα έπρεπε, τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, να δώσουμε στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον χρόνο και τη δυνατότητα για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και μόνο μετά να αξιολογήσουμε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. «Τώρα είναι πολύ νωρίς για αυτό», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για την δημοσιονομική πολιτική Λόταρ Μπίντινγκ καλωσόρισε την «υποχώρηση», όπως είπε, της ελληνικής κυβέρνησης και έκανε λόγο για «δείγμα επιστροφής στην Αθήνα της λογικής και της αξιοπιστίας απέναντι στις συμφωνίες».

Το SPD «θα μπορούσε να στηρίξει στη Βουλή μια παράταση μιας ελαφράς διαφοροποίησης του ισχύοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μπίντινγκ και πρότεινε σε αυτή τη βάση το Eurogroup να σκεφθεί εκ νέου πώς θα χαλαρώσει λίγο το βάρος για την Ελλάδα. 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή