Ουκρανία: Σε «νέα ώθηση» στην εκεχειρία συμφώνησαν Πούτιν - Ολάντ - Ποροσένκο - Μέρκελ

Τηλεδιάσκεψη εντός της ημέρας για τους τέσσερις ηγέτες
Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 12:24
UPD:12:36
REUTERS/VASILY FEDOSENKO
A- A A+

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους να δώσουν νέα ώθηση στην εφαρμογή της συμφωνίας της 12ης Φεβρουαρίου με την οποία επιδιώκεται η εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες, ανακοίνωσε με δήλωσή του το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι οι τέσσερις καταδίκασαν τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και συμφώνησαν ότι το πακέτο μέτρων του Μινσκ, πρωτεύουσας της Λευκορωσίας, θα πρέπει να εφαρμοσθεί «αυστηρά και στο σύνολό του».

«Αντιπρόσωποι του ΟΑΣΕ θα συναντήσουν τα μέρη επί του πεδίου για να εφαρμοσθούν γρήγορα αυτά τα μέτρα», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων δυνάμεων θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου αργότερα εντός της ημέρας.

EURONEWS

Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο RIA είχε μεταδώσει - επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ - ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους κ.κ. Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ, η οποία είχε αρχικά σχεδιασθεί για την Τετάρτη, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ζητημάτων προγραμματισμού και θα λάβει χώρα εντός της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom να επεξεργασθούν προτάσεις για την παροχή αερίου στην ανατολική Ουκρανία ως ανθρωπιστική αρωγή, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να παράσχει αέριο στις ελεγχόμενες από τους αποσχιστές αντάρτες περιοχές εάν η Ουκρανία δεν αποκαταστήσει την παροχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή